Дечје село напунило 40 година

Дечје село „Др Милорад Павловић” у Сремској Каменици обележило је 40 година постојања. Од тренутка оснивања до данас, кроз Дечје село прошло је више од 1.500 деце, а тренутно их у њему

борави 84, док је у становима смештено 24 студената.

Давне 1975. године први станари били су Снежана Милић, Бане Вечевски, Зоран и Драган Кочоски, Александра и Рената Миливојевић, Данијела Васкрсић, Драгица Алмажан и други. Околности за њих, али и за свако следеће дете које је исписало своје странице у великој књизи утисака, снова и надања, биле су такве да су морали да нађу  место у стотом на свету Дечјем селу, и првом у Југоисточној европи, у Сремској Каменици.

Некадашњи становници Села заједно са садашњим били су најважнији чиниоци прославе. У преподневним часовима је свечано отворено ново игралиште, које би требало да додатно улепша боравак деце у самом Селу, пружајући им прилику да се друже и рекреирају. Отварању игралишта је присуствовао и председник Покрајинске владе др Бојан Пајтић, као и покрајинска секретарка за здравство проф. др Весна Копитовић. Директор Дечјег села „Др Милорад Павловић” доц. др Срђан Егић је том приликом рекао да је велика част бити део традиционалне и кредибилне установе као што је Дечје село.

– Четири деценије непрестано бдимо над нашом децом, а оно што је најважније је љубав коју се трудимо да им пружимо – рекао је Егић, и додао да је од посебне важности то што деца с поносом могу да кажу одакле су. – Поносни смо што успевамо да обезбедимо све што је тој деци потребно па смо у протеклој години увели бежични интернет, видео-надзор, загревање санитарне воде соларним панелима, а започели смо и пројекат грејања Села обновљивим изворима енергије.

Осим прославе која је уприличена у самој установи, свечана академија која је одржана у вечерњим сатима у згради Ректората, била је резервисана за донаторе и пријатеље, као и некадашње станаре Села. На свечаности је у оквиру културно-забавног програма представљен хор Дечјег села и инструментална секција, а наступио је и хор „Исон”. Потом је уследило уручивање награде „Кључ Дечјег села”, која симболизује увек отворена врата те установе за оног ко награду добије. Ове године се међу добитницима награде нашла породица Балашевић, председник „Нина медија групе” Драган Радић, Станко Крстин и Уницеф.

Свечаности су присуствовали градски, покрајински и државни челници, али и некадашњи становници Дечјег села, укључујући и оне прве. На самом крају су сви заједно отпевали нову химну Дечјег села и тиме заокружили прославу.

В. Павлов

 

Естрадне звезде певају за слављеника

Хуманитарни концерт поводом 40 година  од оснивања Дечјег села у Сремској Каменици одржаће се 30. јуна у 20 часова на Спенсу. Организатор концерта је Удружење грађана „Будимо бољи људи”, чији је председник Новица Костић, некадашњи штићеник Дечјег села. У сусрету с новинарима Костић је најавио учешће познатих певача народне музике Ане Бекуте, Снежане Бабић, Милана Топаловић... и госта изненађења. Улазнице ће коштати 600 и 800 динара.

– Новац који буде сакупљен од улазница биће потрошен транспарентно – казао је Новица Костић. – Дечје село обележава вредан јубилеј и у протеклим годинама постало је достојанствено место за смешатај деце без родитељског старања. Без обзира на то колико новца држава издваја, он је увек потребан.

З. Д.

EUR/RSD 117.7410
Најновије вести