Додељене Октобарска награда и Новембарска повеља Града Новог Сада

НОВИ САД: Клиника за инфективне болести Клиничког центра Војводине, волонтери и волонтерке Новог Сада и директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић добитници су овогодишње Октобарске награде Новог Сада, док је Новембарска повеља за 2020. годину припала Градској библиотеци, Медицинском факултету Унивезитета у Новом Саду и епископу новосадском и бачком, сомборском и сегединском др Иринеју Буловићу, одлучено је на свечаној седници Скупштине града.
v
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Седници су присуствовали одборници градског парламента, осим чланова ЛСВ-а, чланови Градског већа и градоначелник Милош Вучевић, који је подсетио на то да се Октобарска награда додељује поводом обележавања 23. октобра 1944, Дана ослобођења Новог Сада у Другом светском рату, док је Новембарска повеља посвећена 9. и 25. новембру 1918. године, када је српска војска ослободила Нови Сад у Првом светском рату, односно када је Велика народна скупштина Бачке, Баната и Барање донела одлуку о присаједињењу Војводине Краљевини Србији. Он је најавио да ће овогодишње награде лауреатима бити уручене у петак, 23. октобра, у Градској кући.

Директор Архива Војводине др Небојша Кузмановић је много тога урадио на приближавању архивске грађе и установе грађанима, на сарадњи с другим институцијама као и на откривању страдања наших сународника у Другом светском рату, казао је Вучевић, и додао да је Архив дао пример како установа културе, која је дуго година била на маргини, може успешно да ради.

Како је додао, волонтери и волонтерке Новог Сада највише су били ангажовани током пролећа, када смо се први пут сусрели с коронавирусом.

Заједно с Војском и Градом учествовали су у постављању привремене болнице на Новосадском сајму, као и у подели хуманитарне помоћи најугроженијим грађанима. Као трећи добитник Октобарске награде Клиника за инфиктивне болести Клиничког центра Војводине је на првој линији фрота у борби против коронавируса и не престаје да се бори већ седам месеци. Осим тога, има и вишедеценијско искуство, традицију и успешан рад у лечењу осталих заразних болести. Хвала свим запосленима, јер су поднели највећи терет у оквиру Клиничког центра Војводине, који се такође јуначки носио с новим изазовима, поручио је Вучевић.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Што се тиче Новембарске повеље, један од лауреата је владика бачки, новосадски, сомборски и сегедински Иринеј Буловић. По Вучевићевим речима, владика Иринеј је већ 30 година на челу Српске православне цркве у Бачкој, те је оставио дубок траг на духовности и култури Новог Сада и има велики утицај у Српској православној цркви, пре свега у међународним односима.

Новембарском повељом је, како је нагласио, заслужено награђена и Градска библиотека која има традицију дугу 175 година, један је од симбола Новог Сада и то је установа која је одгајала и образовала велики број ђака и грађана.

Медицински факултет Универзитета у Новом Сада, који је пролетос прославио шест деценија постојања, „фабрика” је сјајних лекара, казао је Вучевић.

Посебно га, додао је, радује што ће, уз помоћ Покрајинске владе, добити нове просторије и што ће студенти и њихови професори имати још боље услове за наставу.


Једноцифрен број заражених

У нашем граду у недељу је забележен једноцифрен број особа заражених коронавирусом, а Вучевић је рекао да га и даље плаши велики број догађаја који се организују и ноћни живот младих.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Апелујем на млађу и средњу генерацију да буду дисциплиновани, одговорни, и да носе заштитне маске јер улазимо у сезону респираторних инфекција па ћемо тешко задржати стабилну епидемиолошку ситуацију, упозорио је он, додавши да би волео да деца ово полугодиште заврше похађајући комбиновану наставу. Хвала грађанима, додао је, што су својом дисциплином омогућили да град има добру епидемиолошку ситуацију, а они који не носе маске биће кажњени.


Осим тога, за студије на Медицинском факултету је заинтересован и велики број студената из иностранства па је он велики економски потенцијал за град, поручио је новосадски градоначелник.

Седници није присуствовала одборничке групе ЛСВ-а, а потпредседник Робер Колар је објасио да се та странка противи додели Новембарске повеље владици Иринеју Буловићу, пре свега због измештање Змајевих дечјих игара, те да није дао допринос стваралаштву, равноправности, привредном развоју, здравственој заштити, нити неговању демократске традиције нити развоју града. Колар је истакао да, упркос томе, не верује да ће одлука те странке утицати на сарадњу с СНС-ом јер додела признања не спада у области о којима су постигли договоре приликом формирања коалиције с напредњацима.

С. Ковач

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести