Додељене награде ауторима најбољих остварења на „Филмском бдењу душе“

Традиционална манифестација „Филмско бдење душе”, која је покренута 2007. године у Сремским Карловцима, одржана је 14. пут, од 16. до 19. октобра, али у онлајн форми.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Одабране филмове гледаоци су могли видети посредством сајта http://www.bdenjeduse.co.rs/vesti.html /.

Да не би све било у виртуелном свету, организатор је у недељу окупио ауторе, који су имали могућност да дођу, и симболично одржао једну пројекцију за публику. На том скупу у Соколском дому додељена су и признања „Бдење Јакова Орфелина”.

Овогодишњи добитници су Милана Мајар из Бањалуке за филм „Дијадем”, Небојша Илић из Власотинаца за филм „Грочанске приче”, Бошко Милосављевић и Милан Кићевац из Београда за филм „Трагови сведока”, Емилија Лилић и Милоје Нешић из Пирота за филм „Прича о Вишњи”,те Биљана Марић и Бранко Лазић из Бањалуке за филм „Нема хероја без маске”.

На завршници овогодишњег фестивала у Сремским Карловцима почасно је приказан филм „Дневник ратног хирурга” Синише Грабежа из Бањалуке, у знак сећања на хуманост др Миодрага Лазића из Ниша, који је као хирург-добровољац учествовао у рату у Босни од 1992. до 1995, а који је ове године био прва жртва међу медицинским радницима у борби против коронавируса. У посебном програму приказан је и управо завршен мини-филм „Мој град у свему нај” младог карловачког аутора Јакова Попова у продукцији Студија „Дом”.

Организатор манифестације је Удружење грађана „Филмско бдење душе” из Сремских Карловаца, уз помоћ оснивача, Удружења филмских и ТВ радника Војводине из Новог Сада и продуцентског предузећа „Фикс фокус” из Београда, и новчану подршку карловачке општине.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.5773
Најновије вести