ДОМ ЗДРАВЉА отворио телефонску линију ПСИХОЛОШКЕ ПОДРШКЕ Циљ је превенција поремећаја из спектра менталног здравља

У тренуцима када наша земља сведочи трагедијама које погађају и појединце, и породице, у Дому здравља, како се каже у саопштењу, имају обавезу да се не оглуше на очигледне позиве на помоћ које нам ови немили догађаји шаљу те од данас, 27. марта, покрећу отворену линију психолошке помоћи.
1
Фото: Дневник

Линија ће бити отворена сваког радног дана од 7 до 20 часова за све грађане који желе да са неким разговарају, пожале се и потраже помоћ. Број телефона на који могу да позову је 021/4879-021.

Психолози Дома здравља укључени су у рад Саветовалишта за младе и Развојног саветовалишта и годинама уназад раде на примарној превенцији поремећаја из спектра менталног здравља, што подразумева сузбијање фактора ризика и истовремено јачање заштитних фактора.

Пружање датог вида подршке, има за циљ процену ризика од спровођења суицида као и стања акутне кризе узроковане проблемима на послу, стресом, проблемима у свакодневним односима са људима, а све из анксионог и депресивног спектра.

Када су у питању суицидалне мисли процењује се колико дуго и колико често их особа има. Какве су то мисли и какве их емоције прате? Да ли зна како/када/где би то урадио? И мишљење о реакцијама других. Дакле, процењује се да ли се ради о суицидалним мислима и идејама, или постоји детаљан план за спровођење дате намере у дело.

Особа добија прилику да са неким заједно сагледа своју смрт из свих углова, и првенствено буде уважена и саслушана. У Дому здравља дају људима могућност да отворено причају о свом стању, уз могућност нуђења подршке других стручних лица.

 

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести