Други фестивал „Чарде и банде“ на Сунчаном кеју

НОВИ САД: Под слоганом „Рода & риба“, други фестивал рибље чорбе и тамбурашке музике „Чарде и банде“ отворен је јуче уз поворку тамбураша од Трга слободе до Сунчаног кеја.
carde i bande
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Фестивал се и данас одржава на платоу преко пута Дома војске на Сунчаном кеју, а посетиоци имају прилику да уживају у рибљој чорби и специјалитетима од печене рибе са чарди из целог Подунавља, као и доброј тамбурашкој музици тих крајева.

Овог пута позвали смо госте из Хрватске, Мађарске, Србије, Румуније и Бугарске, десет екипа је ту, а поред забавног уводимо и едукативни део програма, објаснио је председник „Колор прес групе“ Роберт Чобан.

Наиме, додао је, јуче смо у Привредној комори Војводине разговарали на тему „Риба на трпези“, јер статистике су показале да се риба на јеловнику у Србији конзумира три пута мање од европског просека.

Сматрамо да је конзумација рибе здрава и да је потребно популарисати је на све могуће начине. Ја долазим из породице у којој је конзумација рибе била врло активна, стога сматрам да је, поред забавног момента и промоције туристичке понуде нашег краја, популаризација конзумације рибе, којом ћемо се бавити, изузетно корисна, поручио је Чобан.

Фестивал организују удружење грађана „HBO Color Media Events“ и удружење „РЕКА“, у сарадњи с „Color Media Communications“, док је Градска управа за привреду града Новог Сада главни суфинансијер пројекта. За врхунски квалитет рибе на овогодишњој манифестацији заслужне су компаније „Био фиш“ и „Рода“, које представљају синоним за квалитетну рибу.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Наш град, као и цела Војводина, познати су по добрим тамбурашима и доброј рибљој чорби, те смо одлучили да то повежемо једном оваквом манифестацијом, јер желимо да у неком смислу постане бренд и традиција, закључила је у име „Color Media Communications“ Маја Мићковић.

Први фестивал „Чарде и банде“ одржан је у октобру прошле године када је неколико хиљада Новосађана и туриста уживало у рибљој чорби и тамбурашкој музици. Мајстори рибљег паприкаша из Хрватске, Мађарске, Словеније и Србије припремили су тада више од 2.000 порција рибљег паприкаша с преко 250 килограма шарана и друге врсте рибе, што су и овогодишња очекивања организатора.

Б. Павковић

Мишо
12.05.2019 • 09:47
Интересантно: позвали смо госте из..... и Србије. 🙁Овог пута позвали смо госте из Хрватске, Мађарске, Србије, Румуније и Бугарске, десет екипа је ту, а поред забавног уводимо и едукативни део програма, објаснио је председник „Колор прес групе“ Роберт Чобан.
EUR/RSD 117.5784
Најновије вести