Други Топ џоб: 25 компанија понудило 5.000 радних места

НОВИ САД: Други новосадски „Топ-џоб” (Top-Job) сајам запошљавања одржан је на Спенсу, а незапослени, али и они који желе да промене радно место, имали су прилику да се повежу с послодавцима из 25 различитих компанија.
top job
Фото: Dnevnik.rs

По речима организатора, у понуди је било око 5.000 радних места, од послова за најмање квалификоване раднике у производњи, па до оних за машинске и електроинжењере. „Топ-џоб” сајам запошљавања организовала је београдска фирма „Backup” д.о.о., уз подршку Националне службе за запошљавање.

Начелник Градске управе за привреду Саша Билиновић истакао је да је Нови Сад лидер међу локалним самоуправама када је реч о улагањима у Акциони план за запошљавање, те да је у те сврхе ове године издвојено око 160 милиона динара.

За два сајма које Град организује с Националном службом за запошљавање пријавило се 140 послодаваца и у понуди је више од 2.500 радних места, рекао је Билиновић, и напоменуо да је за то издвојено више од милион динара.

Како је додао, од укупног броја грађана који су на сајмовима аплицирали за неко радно место, око 25 одсто успело је да нађе посао за шест месеци, што је веома добар резултат.

Организаторка „Тоб-џоб” сајма Марина Антић подсетила је на то да се та манифестација у Београду одржава већ десет година. Она сматра да је,  без обзира на дигиталне технологије, директан контакт с послодавцима веома важан, а сајам запошљавање је добра прилика за то.

Ово је други „Топ-џоб” у Новом Саду, а пријавило нам се више послодаваца него претходни пут, објаснила је Марина Антић.


Мање незапослених него лане

По подацима Националне службе за запошљавање, последњег дана септембра у Новом Саду је било 12.186 незапослених, што представља смањење од 17,68 одсто у односу на исти период прошле године. Од укупног броја незапослених, у потрази за радним местом је 7.271 жена, што је 59,67 одсто. Учешће младих до 30 године је 18,54 одсто, док је старијих од 50 година 33,22 одсто.


Фото: Dnevnik.rs

По њеним речима, у понуди су послови и за необразоване и за високообразоване кадрове, као и за младе и за старе.

Будући да је Национална служба за запошљавања партнер манифестације, на њиховом штанду посетиоци су могли да се информишу о различитим програмима и мерама, како за незапослене, тако и за послодавце, али и да добију помоћ приликом писања радне биографије.

То је комерцијалан сајам, тако да смо ту као подршка, објаснила је Ђурђина Мачак из Националне службе за запошљавање.

Ми, додала је, иначе организујемо различите обуке и радионице и помажемо људима да савладају вештине које ће им помоћи да се што боље представе послодавцима, а сви заинтересовани могу нам се обратити и посетити нас сваког радног дана.

Текст и фото: Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести