Дружењем до нових знања

Ученике медицинских школа из Француске и Немачке, заједно с ђацима новосадске школе „7. април”, примио је у Градској кући члан Градског већа за образовање Владимир Јелић.

Учествујући у међународном пројекту  „Размена младих професионалаца”, француски и немачки средњошколци су дошли у седмодневну посету својим колегама у Новом Саду, а боравак ће им протећи у упознавању наше културе, али и међусобној размени знања из медицине.

Циљ пројекта  „Размена младих професионалаца“ је размена ученичких знања и досадашњег искуства, као и интеркултурална размена младих припадника различитих народа кроз мобилност младих и неформално образовање.Како је рекао Владимир Јелић, Град Нови Сад је подржао тај пројекат у нади да ће наши ученици имати лепу прилику да размене знање и искуство с вршњацима из иностранства.

– Веома смо поносни на нашу Медицинску школу која учествује у овом важном пројекту размене младих стручњака, и што је успоставила сарадњу са школама медицинске струке из Немачке и Француске – казао је Јелић. – Желим да се захвалим директорки и ученицима Медицинске школе што на овако леп начин представљају, не само своју школу него и Нови Сад и државу читавом свету.

Медицинска школа „7. април“ реализује пројекат  „Размена младих професионалаца“ од 2011. године заједно с Волонтерским центром Војводине, а циклус размене ђака с прекидима траје две године, и ово је друга година другог циклуса када је новосадска школа домаћин. За недељу дана боравка у Новом Саду, ученици из француског града Кемпера и немачког града Дрездена имаће прилику да кроз занимљиве радионице упознају своје домаћине и буду подстакнути да размишљају о томе како треба да се опходе према другим културама, шта значи културна раличитост, да ли је то само језик, начин облачења и храна. Такође, сви учесници имају стручну праксу у медицинским установама градова у којима бораве па на тај начин могу уочити предности и мане других здравствених и образовних система.

– Веома је значајно што наши ученици имају прилику да отпутују у Немачку и Француску да би упознали своје вршњаке и видели како тамо функционише образовни систем – рекла је директорка Медицинске школе „7. април“ Александра Бер Божић. – Размену младих професионалаца ћемо завршити подршком докторима-кловновима тако што ћемо сутра прошетати од Дунавског парка, кроз Дунавску и Змај Јовину улицу до Улице краља Александра, где ће од 15 до 18 часова грађанима бити представљен рад организације „Др кловнови”.

Том приликом, око хиљаду ученика Медицинске школе биће обучено у своје униформе с кловновским детаљима. Биће забавно и шарено, али је сврха озбиљна: да подржимо ту организацију и да је препознамо као неког ко ради на добробит наше деце.

В. Павлов

 

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести