ЂУРИЋ: РАДИМО на повећању субвенција ЗА ПРИВАТНЕ ВРТИЋЕ, али проблем је немогуће заувек решити

Град Нови Сад близу је одлуке да повећа износ субвенција родитељима чија деца похађају приватне вртиће, каже за 021.рс градоначелник Новог Сада Милан Ђурић.
milan djuric, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Ђурић појашњава да је одржан састанак са групом родитеља чија деца похађају приватне предшколске установе, а који нису успели да децу упишу у вртиће "Радосног детињства".

У последње време је, каже, Град добио више жалби ових родитеља, који указују на све тежу ситуацију са финансирањем боравка деце у приватним предшколским установама. На питање 021.рс шта је решење проблема недовољног капацитета новосадских вртића, Ђурић каже да Град има две опције.

"И да градимо вртиће и да пробамо да повећамо субвенције за приватна забавишта. Али да ли можемо да решимо све из почетка, једном и заувек, то мислим да је немогуће. И кад сам ја ишао у вртић били су исти ови проблеми, причамо неке 42 године уназад. Никако не може да се постигне да се сагради онолико колико деце има потребе за вртићем и то је заправо, према мом мишљењу, добро у погледу прираштаја", каже градоначелник Новог Сада.

Прецизира да ће Град крајем јула имати ребаланс буџета, до када би требало да се нађе решење за родитеље деце која су у приватним вртићима. 

"Заиста је тешко. Имамо 17.360 деце која похађају бесплатно вртиће 'Радосног детињства', а с друге стране људи доплаћују, а можда би и они волели да им деца иду у градске вртиће", каже Ђурић и додаје да би, према његовом мишљењу, требало ревидирати како градска одлука гледа на упис деце у вртиће.

Наиме, према актуелним прописима, сви родитељи малишана прво морају да конкуришу за место у вртићима "Радосног детињства". Уколико не успеју да добију место у државним вртићима, подносе захтев за субвенцију како би децу, уз уговор, уписали у приватну предшколску установу. 

Износ субвенције за боравак у јаслицама је 10.000 динара месечно, а за старију децу је 8.000 динара. Притом, боравак у приватним вртићима је све скупљи.

(021.rs)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести