Фестивал Укуси Војводине још данас у Лиманском парку

Велики број гурмана и оних који су се ужелели домаће кухиње јуче је посетило фестивал “Укуси Војводине” који се одржава још данас, до 20 часова у сјајној атмосфери, у Лиманском парку.
с
Фото: Р. Хаџић

Ове године учествује око 120 излагача домаћих војвођанских производа. Менаџерка Фестивала Јадранка Бељан Балабан подсетила је да се манифестација организује по пети пут, а да овог викенда предњаче произвођачи сухомеснатих производа, те да је завидан и број произвођача пића, посебно занатских пива и вина. Како је казала грађани су, након годину дана паузе због коронавируса, једва дочекали да фестивал буде поново организован и да се Лиманским парком прошире мириси војвођанске кухиње.

- Посетиоци могу пробати и купити кобасице, шунке, кулене, чвараке... - набројала је Јадранка Бељан Балабан. - Не заостају ни произвођачи сирева, зимнице, брашна, уља, меда. Новосађани посебно воле што излагачи на лицу места кувају сласна домаћа јела, па могу да ручају у сјајном амбијенту. У понуди има свега: од рибљих преко овчијих, свињских и јунећих паприкаша, па гулаш од дивљачи, насуво с кромпиром или маком, гомбоце и наравно ситни колачи да се употпуни и заслади доживљај, а све то је зачињено добром живом музиком.

Фото: Р. Хаџић

За најмлађе посетиоци организатори су припремили богат програм: трке скакања у џаку, надвлачање конопца и радионицу израде ситних колача, али нису заборавили ни на едукативни карактер фестивала.

- На кулинарским радионицама приказано је како се праве чипкасте крофне и старе врсте хлеба, мајстори кобасице су открили на који начин се спрема та ђаконија, а посетиоци су имали прилику да чују више и о урбаном баштованству - објаснила је Јадранка Бељан Балабан. - Одржавају се и радионице на којима се указујемо на улогу коју гастрономија има у формирању туристичке понуде.

Фото: Р. Хаџић

Познати узгајивач свиња мангулица и произвођач сухомеснатих производа из Ковиља Сава Граорац има је пуне руке посла и мало времена за ћаскање.

- Спремали смо прасећи паприкаш од мангулице и пекли кобасице, али смо изложоили и сухомеснате производе - казао је он услужујући посетиоце који су стојали у реду за његовим штандом. - Знојимо се, што значи да нам продаја олично иде. Битно је да су људи добро расположени и да без задршке узивају у храни и пићу коју Војводина има да понуди.

С. Ковач

 

EUR/RSD 117.5361
Најновије вести