Футожани цене књиге и креативност

Берза књига и Дечји вашар биле су само неке из низа занимљивих активности које су одржане јуче у дворишту Културног центра „Младост” у Футогу.
Dečji vašar u dvorištu Kulturnog centra „Mladost” u Futogu Foto: D. Andulajević
Фото: Дечји вашар у дворишту Културног центра „Младост” у Футогу Фото: Д. Андулајевић  

Богат програм испунило је Удружење „Живот као инспирација” берзом књига и акцијом „Сликај ме с књигом”, као и дечји вашар, на којем су малишани имали могућност да продају све, од сликовнице, преко играчке, до слаткиша. После тога су се окупили учесници колоније „Art in ♥”. У делу програма који је окупио љубитеље књига и оне који воле да се фотографишу и такмиче, деца су се, осим што су их разменила, сликала са својом омиљеном књигом, која ће бити окачена на „Фејсбук” страницу Удружења „Живот као инспирација”, а фотографија с највише „лајкова” ће освојити награду у виду књиге.

– Берза књига део је велике акције коју спроводимо већ пет година, а зове се „Волим књиге” – казала је Љиљана Маширевић из Удружења „Живот као инспирација”, и додала да им је од велике важности да науче децу здравим животним стиловима, те своје активности посебно посвећују породицама и најмлађима. – Неколико пута годишње организујемо манифестације овог типа и подстичемо децу да размењују литературу између себе. Остварили смо дивну сарадњу с Културним центром из Футога, нисмо први пут овде, а планирамо још догађаја попут овог у будућности.

Фото: Дечји вашар у дворишту Културног центра „Младост” у Футогу Фото: Д. Андулајевић

Анастасија из Футога има десет година и сакупљала је играчкице по кући, а замолила је маму да јој помогне око колача да би могла да их прода на вашару.

– Ствари које продајем сам нашла у кући и не користим их више, а за новац који зарадим планирам да купим неки део деће, као и плишану играчку за сестру – казала је она. – Заменила сам књигу коју сам већ прочитала, а уз нову сам добила и сокић.

Уредница културног садржаја у Култруном центру Љиљана Мамула каже да су задовољни одзивом деце и да они редовно организују вашаре, трудећи се да активно учествују у формирању личности сваког детета појединачно, додавши да је њима приоритет слобода дечје маште и креативности.

Фото: Берза књига у дворишту Културног центра „Младост” у Футогу Фото: Д. Андулајевић 

– Ми смо ти који им обезбеде тему и простор, а они својом креативношћу и самопоуздањем уче да цене труд и рад. Кроз пројекте попут овог, едукујемо младе о значају пријатељства и сарадње - каже Мамула.

Након програма намењеног најмлађима, посетиоци су могли да виде и изложбу ликовне колоније „Art in ♥”, с више од тридесет чланова који су својом кретивношћу одговорили на тему „Зауставите Дунав и казаљке старе”.

Д. Андулајевић

 

Пројекат „Приградска насеља - Од оснивања до будућности” је суфинансирао Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства

 

EUR/RSD 117.5759
Најновије вести