Гинеколози дужни да примају нове пацијенткиње

У Служби за здравствену заштиту жена Дома здравља Нови Сад тренутно ради 18 гинеколога, а по прописаном нормативу, требало би да их има 25. На специјализацији је још пет лекара.

Начелница Службе Дома здравља „Нови Сад” за здравствену заштиту жена др Љиљана Станишић напомиње да је прилив пацијената велики, а да је просечан број уговора по лекару већи од 4.000, што је готово дупло више од просека за целу Србију у тој области рада.

– Напомињем да су сви гинеколози, по закону, дужни да примају нове пацијенткиње, без обзира на број до сада склопљених уговора. Када је било ко од колега на боловању, њихове пацијенте су дужни да примају лекари који раде на истом пункту. У том смислу, пацијенткиње које немају изабраног лекара, могу склопити уговор с гинекологом с којим желе – наглашава др Станишић.

Она додаје да су „популарнији“ лекари, који имају већи број уговорених пацијента, оптерећенији и да пацијенткиње превентивне прегледе заказују преко Кол-центра, а оне које имају тегоба то раде или телефонски или лично код медицинске сестре лекара код кога желе да закажу преглед.
С друге стране, Новосађанке не користе довољно могућности које им се пружају мимо редовне процедуре за прегледе. 

Тако је у недавно одржаној акцији, у оквиру Европске недеље борбе против рака грлића материце, прегледано 40 жена, што је, како сматра начелница Службе Дома здравља „Нови Сад” за здравствену заштиту жена др Љиљана Станишић, поприлично мали одзив. Дом здравља укључен је у спровођење Националног скрининга за рано откривање карцинома грлића материце, којом се обухватају и вулнерабилне групе.

– Дакле, то су пацијенткиње ромске националности, жене с инвалидитетом, пацијенткиње које су на одвикавању од дрога и слично – објашњава начелница. – Озбиљан проблем је што је одзив жена за скрининг-програм веома мали. По нашим подацима, од укупног броја контактираних жена, само четрдесетак одсто пристане да закаже преглед, а на прегледу се појави свега 10 до 15 одсто њих.

Т. Стојшин
 

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести