Главна црпна станица гради се код Кванташа

Једна од започетих инвестиција, вредна 40 милиона динара, јесте изградња водоводне мреже друге висинске зоне у Буковцу, у чију реализацију се ушло на захтев тамошње месне заједнице.
Rukovodilac Sektora investicija u JKP „Vodovod i kanalizacija”  Darko Malešević  Foto: Dnevnik.rs/B. Lučić
Фото: Руководилац Сектора инвестиција у ЈКП „Водовод и канализација” Дарко Малешевић Фото: Дневник.рс/Б. Лучић

На различитим локацијама у граду у приградским насељима до краја ове године треба да буду завршени радови ЈКП „Водовод и канализација” започети 2017, а по речима руководиоца Сектора инвестиција у том предузећу Дарка Малешевића, подужи је и списак инвестиција предвиђених за текућу грађевинску сезону, која стартује 15. марта. Једна од започетих инвестиција, вредна 40 милиона динара, јесте изградња водоводне мреже друге висинске зоне у Буковцу, у чију реализацију се ушло на захтев тамошње месне заједнице.

“Преостала је израда техничке документације и пројекта за резервоар, чиме би питање Буковца, који је временом озбиљно почео да се шири из котлине, дефинитивно био решен”, каже Малешевић.” Постоји још један део тог насеља који стално има проблем с притиском, а у време највеће потрошње поједине куће имају воде свега два до три сата дневно.”

Изградња цевовода сирове воде на Петроварадинској ади зависи од радова које Железнице Србије изводе на новом Жежељевом мосту. У зависности од брзине тих радова уследиће и повезивање цевовода, што је у надлежности Водовода, а Дарко Малешевић упозорава да би најважније било да се све заврши до лета, када потрошња воде постаје енормна

Предстоји нам и реконструкција буковачког цевовода од Улице Соње Маринковић до Месечеве. Ради се о застарелом, азбестно-цементном цевоводу, а та инвестиција износи 11 милиона динара. Обимнији радови тичу се и доводника за Каћ, Будисаву и Ковиљ. Наше ангажовање ту зависи и од „Путева Србије”, који граде надвожњак између Новог Сада и Каћа. Канализација у Каћу уведена је 2009. године, а сада смо због поменутих радова били приморани на то да измештамо део водова. Најактуелнија је изградња колектора за Каћ. За те послове издвојено је 15,5 милиона динара за канализацију, а 18,5 милиона за водовод. У Каћу предстоји реконструкција 300-400 метара Његошеве улице, вредне 3,5 милиона динара, одакле једном недељно стижу пријаве становника – каже Малешевић.

Изградња цевовода сирове воде на Петроварадинској ади такође зависи од радова које Железнице Србије изводе на новом Жежељевом мосту. Како објашњава наш саговорник, у зависности од брзине тих радова уследиће и повезивање цевовода, што је у надлежности ВИК-а. Малешевић упозорава на то да би најважније било да се све заврши до лета, када потрошња воде постаје енормна, додајући да те инвестиције износе 11 милиона динара.


Септичке јаме

Озбиљан проблем представља и податак да у приградским насељима још увек постоји око 5.000 „живих” септичких јама.“План је да их у догледно време све затворимо довођењем канализационе мреже. Изградња такве мреже је у надлежности Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције, која нам их потом даје на коришћење, поосле чега наше предузеће расписује тендер за прикључке”, објашњава Малешевић, наводећи да је у 2017. години на канализациону мрежу прикључено близу 4.000 домаћинстава, а у текућој години биће реализовано још око 2.700 прикључака.


“Прошле године започет је посао на Булевару Михајла Пупина. У питању је између 300 и 400 метара водоводне мреже, која не може да се повеже с постојећом инфраструктуром. Отежавајућу околност представљају пешачка зона и близина поште јер је у питању строги градски центар. За те радове намењено је 4,5 милиона динара”, каже Дарко Малешевић, истичући да се сви радови уклапају у рокове од 60 до 90 дана.

Фото: Грађевинска сезона почиње сутра Фото:Дневник.рс/ Б. Лучић

Када је реч о плановима за 2018. годину, руководилац Сектора инвестиција „Водовода и канализације” истиче да је Град издвојио 430 милиона динара за изградњу нове Главне црпне станице. Предвиђено је да она траје две године, а целокупна инвестиција износиће 860 милиона динара.

“До краја марта биће расписан тендер за јавне набавке и извођача радова, а почетак радова предвиђен је за крај априла. У питању је измештање Црпне станице из Радничке улице на локацију између Кванташке пијаце и Жежељевог моста, за шта смо дозволу добили још у децембру 2017. Све су то кораци који воде изградњи централног пречистача воде, што представља главну инвестицију за Нови Сад. План је да се у изградњу главног пречистача уђе до 2025. године. Фазе обухваћене тим пројектом су и повезивање цевовода испод Кеја, као и успостављање цевовода од Црпне станице до Роковог потока у Петроварадину”, објашњава Малешевић, додајући да известан проблем у реализацији представљају подземне воде на великим дубинама, што би се могло решити „микротунелирањем”.


Радови крећу од Сремске Каменице

У Сремској Каменици започета је изградња 3,5 километра нове водоводне мреже на Староиришком путу, за шта је издвојено 27,6 милиона динара.“То ће бити први радови у новој грађевинској сезони, мада треба напоменути да и у Каменици, а по евиденцији МЗ, постоји доста нелегалних прикључака који морају да буду решени”, каже Малешевић.


У 2018. години планирана је и санација два филтерска поља у Фабрици воде. Реч је о замени такозваних пешчаних испуна у другој фази прераде воде, а за елиминацију честица мангана, гвожђа и других штетних материја предвиђено је 17 милиона динара.

“Планирали смо и реконструкцију канализационе мреже на Детелинари у Улици Јанка Чмелика, од Улице Корнелија Станковића до Облачића Рада. Реч је о деоници од преко 500 метара, за шта је одвојено 28 милиона динара”, каже Малешевић.

        С. Савић

EUR/RSD 117.5673
Најновије вести