Годишњица велике битке: Поруке мира и пријатељства с Везирца

НОВИ САД: Поводом 302. годишњице од велике битке код Петроварадина, у којој је 5. августа 1716. године аустријска војска под командом Еугена Савојског поразила двоструко бројнију отоманску, на споменику на Везирцу су палим ратницима венце положили представници амбасада Аустрије, Турске, Мађарске, као и Делегације Европске уније и Мисије ОЕБС-а у Србији, представници Града и Покрајине, али и витезови Светог Ђорђа из Ајзенштата.
vezirac
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Сећајући се на битку после које је снага Отоманског царства све више слабила и после које су Турци протерани јужно од Саве и Дунава, представници земаља-учесница су током говора послали важну поруку мира и пријатељства и говорили о значају окупљања испред места на којем је живот изгубило око 10.000 ратника.

Заменица шефа мисије аустријске амбасаде Сабина Кројзенбрунер казала је да је веома важно сећати се дана када су ратници обеју страна изгубили животе, и нагласила да је битно обележавати тај догађај да бисмо размишљали о томе за шта су ти војници погинули. Она је подсетила присутне и на то да је ове године обележено 300 година од склапања Пожаревачког мира, којим је Аустрија добила Банат, Малу Влашку и северни део Србије, а који је, по њеним речима, отворио ново поглавље у односима Аустрије и Турске. 


Изградити и споменик турским војницима

Наша идеја је да се на овом простору направи меморијални парк са спомеником турским ратницима, који су изгубили животе овде, попут оних који постоје у Мађарској и Турској, наша је дужност да то урадимо, казао је Петар Мудри из Асоцијације „Везирац” која 14. годину заредом организује обележавање годишњице те битке. Имајући у виду садашње изванредне политичке и економске односе Турске и Србије, додао је, дошло је време да се та наша идеја спроведе у дело.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Већ сам покренуо ту иницијативу и код председника Турске током његове прошлогодишње посете Београду и надам се да ће се, захваљујући добрим односима, тај пројекат ускоро и реализовати, казао је Мудри.


Мир је практично припремио пут за економске, трговачке, културне и дипломатске везе између те две држве, рекла је за „Дневник” Сабина Кројзенбрунер, и додала да је важно то што се Нови Сад сваке године сећа тог важног историјског догађаја, који је променио историјски ток Европе.

Заменик амбасадора Мисије ОЕБС-а у Србији Томазо Дијеголи је похвалио отвореност свих према сећању на битку и њене последице, те додао да је то идеална прилика за поглед у будућност мира и узајамног разумевања кроз дијалог, сарадњу и стабилност.

Тај дух партнерства се такође види у напорима Везирца да сачува сећања на тај важан историјски догађај, а ми смо овде и да охрабримо земљу домаћина да на сопственој прошлости гради и преузме одговорност за своју европску будућност, закључио је Дијеголи.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.5768
Најновије вести