Горан Јовишић један од најбољих едукатора Србије

Професор рачунарства и информатике у Карловачкој гимназији Горан Јовишић један је од 16 овогодишњи лауреата награде „Најбољи едукатори Србије”,

коју додељује Удружење за подстицање предузетништва „Живојин Мишић” из Београда. У круг овогодишњих добитника признања Јовишић је ушао на основу пријаве својих колага из Удружења професора информатике Србије. Избору међу најбоље претходила су три круга селекције, након чега је из групе од 330 кандидата остало 16 наставника из различитих делова Србије, којима ће признања бити уручена 15. децембра. 

– Мислим да је то потврда не само рада него и увођења иновативних метода у наставу, али и њихово преношење међу колеге, који их после уграђују у свој рад с децом – каже професор Јовишић, уз напомену да то ласкаво признање сматра по значају другим после Светосавске награде. – Сматрам да су моћ и способност учења оно што нас разликује од других бића, али мора да постоји неко ко ће да подучава. Подучавање се учи, а још више стиче искуством.

При избору се вредновало колико су кандидати на часу, у оквиру редовне наставе и својих предмета, креативни, занимљиви и другачији. Важни критеријуми су били и колико су едукатори добри примери ђацима, колико се у склопу наставе или ваннаставних активности додатно залажу за развијање ученика, њихових талената, знања и способности и колико подстичу на размишљање и истраживање, рад и труд.

Како стоји у образложењу, Горана Јовишића, који  је и један од оснивача и председник Удружења професора информатике Србије, одликују несебичан и предан рад те високе организационе способности. Покретач је нових иновативних и креативних идеја, употребе нових технологија и софтвера у настави. Његови ученици учествују на различитим такмичењима и пројектима и освајају завидне резултате. Неки од њих су такмичење из области графичког дизајна „Загризи будућност“, затим писање есеја на задате теме „Бизнис који мења свет“, међународна математичка конференција „Еуроматх“, пројекат обуке знања и вештина неопходних у савременом предузетништву „Карловачки узори“ и многи други. Учесник је и покретач разних активности у школи, као што су предавање о дигиталном насиљу „Улога школе у превенцији и заустављању дигиталног насиља“, „Мај – месец математике“, „Дан броја ПИ у Карловачкој гимназији“, „Примена софтвера у инклузивној настави” и републичко такмичење „Сајт за безбедан интернет”. Организовао је у својој школи међународну недељу програмирања „Code Week”.

Аутор је и сарадник у многобројним истраживањима и радовима, учесник великог броја семинара, домаћих и међународних конференција. Члан је више домаћих и страних струковних организација.

Награда „Најбољи едукатори Србије” Удружења за подстицање предузетништва „Живојин Мишић” установљена је прошле године, с намером да кроз тај пројекат охрабри и награди едукаторе који праве разлику у свом послу и који с ученицима постижу изванредне резултате.

Изабраним едукаторима следује новчана награда, чији већи део могу утрошити искључиво на активности с ученицима. Горан Јовишић размишља о томе да усмери тај новац на учешће својих ђака на неким међународним такмичењима и популаризацију математике и природних наука уопште у Карловачкој гимназији.

З. Милосављевић

 

EUR/RSD 117.3375
Најновије вести