Град Нови Сад званично предао пријаву ЕК за награду „Мелина Меркури“

Град Нови Сад званично је Европској комисији послао пријаву за награду „Мелина Меркури“, која се додељује најуспешнијим Европским престоницама културе (ЕПК).
Novi Sad foto Novi Sad - EPK J. Ivanovic
Фото: ЕПК/Ј. Ивановић

После оцене из септембра 2019. године, стручног панела Европске комисије, да је Нови Сад једна од најбољих ЕПК у припремној фази, предстоји још једна, последња оцена. На основу испуњености свих критеријума, биће одлучено да ли ће Нови Сад добити престижно признање које обухвата и новчани део у износу од 1,5 милиона евра. 

Поред уметничког и програмског концепта, укључивања сцене и грађана и европских тема и уметника, кључну улогу имаће транспарентно улагање у просторне и програмске капацитете током и после године титуле. И поред проблема изазваних пандемијом коронавируса, Град је заједно са Покрајином и Републиком заједничким напорима успео да обезбеди сва средства на која се Нови Сад обавезао да ће уложити уколико постане ЕПК.

Иако један од најмањих буџета ЕПК, доследним улагањем у раније обавезаних 25 милиона евра у шестогодишњи развој, реализацију и представљање програма, Српска Атина је потврдила континуитет и посвећеност пројекту и захваљујући томе, оправдано се нада награди „Мелина Меркури“. 

Фото: ЕПК/Ј. Ивановић

Томе додатно доприноси, до сада, уложених више од 60 милиона за обнову, изградњу и развој простора за културу, што је једно од највећих улагања у културу у историји Новог Сада који остају као његов трајни легат и после године титуле.

У претходних пет година, у склопу припрема за годину титуле, изграђена је и опремљена Музичко-балетска школа са првом Градском концертном двораном у историји града, изграђена је инфраструктура и отпочела обнова Креативног дистрикта као легатског пројекта ЕПК, уређена су „Нова места“ – мали јавни простори у Новом Саду, одабрани на урбанистичко-архитектонским конкурсима, као и на јавним позивима за реализацију идеја грађана (кроз деловање стамбених заједница), изведени у сарадњи са стручним сарадницима – Друштвом архитеката Новог Сада. Ревитализовано је, изграђено и покренуто укупно осам културних станица у Новом Саду и Зони 021, у циљу децентрализације културе и у том смислу број објеката, али и програма који су стигли у све делове граде је вишеструко премашен у односу на план према апликационој књизи. Опредељена су средства за обнову фасада у Подграђу Петроварадинске тврђаве, старо језгро града и обнову Позоришног трга, али и у институције и установе културе као што су Новосадско позориште, Музеј града Новог Сада, Културни центар Кисач, Градску библиотеку и друге. Такође, у циљу поставке носеће изложбе у програмском луку „Хероине“ у Музеју Града Новог Сада, у реконструкцију простора биће уложено додатних 880 хиљада евра. Први пут од изградње, сређене су фасаде Српског народног позоришта и зграде Покрајинске владе, што је од великог значаја за саму годину титуле, јер ће се испред зграде Покрајинске владе одржати свечано отварање, 13. јануара 2022 године. Тиме је Нови Сад у делу капиталних улагања премашио средства на која се обавезао апликационом књигом из 2016. године.

Коначно, позитивним оценама доприноси и петогодишњи рад Фондације „Нови Сад – Европска престоница културе“, која је из средстава ЕУ обезбедила више од пет милиона евра, док су партнери пројекта укључивањем у финансирање програма ЕПК у периоду од 2017. до 2021. уложили више од милион евра. Са наградом „Мелина Меркури“ укупна вредност средстава за пројекат из европских и приватних фондова износила би више од 7,5 милиона евра, чиме је Фондација постала јавна организација чији рад и ангажовање запослених нису обезбеђени из буџетских средстава.

EUR/RSD 117.1709
Најновије вести