Град уручио 100 бесплатних ауто-седишта за децу

НОВИ САД: Преосталих 100 бесплатних ауто-седишта уручено је јуче у Скупштини Града родитељима деце рођене у периоду од 1. јула 2021. до 31. јануара ове године.
s
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Интересовање је, као и раније, било велико, а занимљив је податак да су овог пута седишта, између осталог, отишла у руке чак четири породице с тројкама. Седишта су, иначе, намењена малишанима тежине од девет до 36 килограма, а пре поделе родитељима је објашњено како да их правилно употребљавају.

Пријава за трећи круг доделе почела је 19. септембра, и то путем онлајн апликације, а да би добили бесплатно седиште, родитељи су морали да испуне одређене критеријуме. Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић подсетио је на то да Нови Сад, у сарадњи с Агенцијом за безбедност саобраћаја, већ неколико година реализује ову акцију, те да је ове године за то издвојено четири милиона, а исти износ предвиђен је и наредне.

- Ауто-седишта штите децу од повреда и њихова правилна употреба је изузетно значајна - нагласио је Кравић и напоменуо да је важна и обука коју родитељи пре поделе пролазе. - Своју сврху седишта имају тек ако се исправно користе, што подразумева одабир у складу с висином и тежином детета, као и правилну монтажу.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Бранко Стаматовић објаснио је да око 69 одсто родитеља у нашој земљи превози децу у ауто-седиштима, као и да је тај проценат у Новом Саду изнад просека и износи 78 одсто. Он каже и да су активности које се у нашем граду реализују за сваку похвалу и пример су добре праксе.

- Сигурносна седишта су законска обавеза за свако дете висине до 135 центиметара и разликују се у зависности од узраста, висине и тежине детета - нагласио је Стаматовић. - Сваки родитељ би требало да зна како да одабере седиште, правилно га монтира, причврсти и у њега стави дете. Родитељима смо поделили приручнике о томе како да заштите дете у возилу, а урађени су и видео материјали с упутствима за употребу. Осим тога информације су доступне и на сајту Агенције за безбедност саобраћаја, Инстаграм профилу и нашем Ју тјуб каналу.

Када је реч о безбедном превозу деце, директор Агенције подсетио је на то да је пре три године у Новом Саду релизован пилот-пројекат, у оквиру ког су ауто-седишта подељена такси удружењима, а сличне акције касније су организоване и у другим градовима. Наш саговорник позива родитеље да, како би заштитили своје дете, када користе услуге такси превоза захтевају да по њих дође возило опремљено сигурносним седиштем.

Да је интересовање за бесплатна ауто-седишта велико потврдила је и Маријана Јовановић из "In Koncepta", који је организатор акције и као пример за то навела да се за само пет минута пријавило више од 100 родитеља.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

- Подела ауто-седишта је само једна од активности које реализујемо - објаснила је Маријана Јовановић. - Сваког месеца у школици за труднице Дома здравља "Нови Сад" организујемо обуке и сваког месеца на Штранду, поред паркинга на кружном току, бесплатно прегледамо дечја седишта. Заиста се трудимо да подигнемо свест о важности сигурносних седишта, не само код родитеља, већ и свих који су с њима у контакту, па смо како би унапредили безбедност деце, као путника, организовали бесплатне обуке здравствених радника из Дечје болнице, Дома здравља, као и новосадских вртића.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3093
Најновије вести