Гради се обданиште на Клиси, реконструише „Плави зец”...

Најзначајнија инвестиција Града Новог Сада у 2019. години која се тиче Предшколске установе „Радосно детињство” свакако је изградња објекта у клисанској Ораховој улици, површине 4.753 квадратна метра, који ће моћи да прими 244 детета.
р
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Тиме ће се умногоме ублажити проблем недостатка вртића у том делу војвођанске престонице, због чега родитељи с децом свакодневно преваљују километре до обданишта знатно удаљених од њиховог места становања. За ту намену Град је издвојио 205 милона динара.

Реконструкцију и санацију чека и „Плави зец” у Улици Светозара Милетића 22, где су услови за рад веома лоши. Предвиђени спољашњи радови подразумевају постављање термоизолације на читавом објекту, замену и репарацију столарије, замену кровног покривача, олука и свих лимених опшива, обнављање уличне фасаде, уклањање дрвећа које оштећује темеље и кров, те санацију слегања зидова фискултурне сале и тла у дворишту. И унутрашњост ће доживети многе промене. Вртић ће добити нову столарију, подове и спуштене плафоне, док ће зидови бити окречени након извлачења влаге. Како наводе из кабинета градоначелника, у том обданишту неопходна је уградња инсталација за аутоматско дојављивање пожара, система видео-надзора, сигнализације и паник-расвете, као и замена садашњег осветљења енергетски ефикасном. У склопу радова, биће обновљен и систем грејања. У то ће бити уложено 31,5 милиона динара.

Ове године ће за 21,5 милиона динара бити саниран и вртић „Пчелица” у Лазе Костића 5, који је у сличном стању као и „Плави зец”. Током ове године биће замењен преостали део спољашње столарије у лиманском „Маслачку”,  док ће „Вилењак” у Радничкој 20 добити пешачке стазе, зелене површине и дворишни мобилијар. Аутоматска дојава пожара биће уграђена у вртиће „Различак” и „Гуливер”.

У плановима за 2019. нису заборављене ни предшколске установе у приградским насељима, те ће тако с 27.020.000 динара бити настављена доградња објекта у Старим Лединцима, започета прошле године. Проширењем ће добити 392,76 квадратна метра бруто површине и места за још 32 малишана, као и за нове просветне раднике и остало особље. Вртић у Каћу, који похађа 430 деце, нема довољно места, будући да располаже са само 12 соба. Због тога ће доградњом објекта површина бити увећана 463,42 квадратна метра, што ће допринети бољим условима рада и упису још 80 малишана. За ту инвестицију обезбеђено је 38,6 милиона  динара. Проширење је планирано и за вртић у Ковиљу, који ће након тога моћи да прими чак 122 деце више. Овогодишње улагање износи 42.400.000 динара.

Фото: Дневник (Ф. Бакић)
Централна кухиња стартује 1. септембра?

Одређен је нов датум за почетак рада Централне кухиње ПУ „Радосно детињство”.То  је 1. септембар 2019, а рок за реализацију новца који је Аутономна Покрајина Војводина обезбедила за финансирање тог пројекта је 31. март. „Радосно детињство” чека и најављена трансформација, тачније подела на осам целина које би имале своје руководство. Како кажу из Градске управе за образовање, у току је припрема законом предвиђених аката.

С. Милачић

Milan
06.02.2019 • 07:40
Roditelji sa Klise vode decu u grad ne zbog nedostatka mesta već se tripuju da ima puno roma pa kao njihova deca su deca više klase i oni ih vode u grad
EUR/RSD 117.3357
Најновије вести