ГРИП У ОПАДАЊУ Малишани се од понедељка враћају у школе и вртиће

- Узимајући у обзир да је у Војводини регистрован средњи праг интензитета клиничке активности вируса, као и то да је стопа обољења сличних грипу у седмој недељи посматрања два пута нижа у односу на ону из шесте недеље надзора, очекује се да ће предшколски и школски колективи наставити са радом како је и планирано у понедељак, 24. фебруара - поручила је јуче на редовној месечној конференцији за новинаре Института за јавно здравље Војводине специјалиста хигијене прим. др Светлана Илић.
skola klupe FBakic
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Тај опадајући тренд се може тумачити као жељена последица спровођења привремене обуставе рада поменутих колектива, у којима бораве деца предшколског и школског узраста.

По њеним речима, од 14. јануара до 18. фебруара је у Војводини регистровано за 28 одсто мање оболелих од заразних болести, у односу на претходни период прошле године. Респираторне заразне болести и даље предњаче за разлику од осталих које припадају тог групи болести. Стога је од великог кашља оболело девет особа, док је туберкулоза регистрована код четири особе, на нивоу Покрајине.

- У посматраном периоду, водећа цревна заразна болест је проузрокована кампилобактером, који је примећен код 17 особа, док је од салмонеле оболело 16 особа - каже докторка. - Најчешћи узрок су биле недовољно термички обрађене намирнице.

Како је рекла наша саговорница, протеклих месец дана је регистровано за 22 одсто мање полно преносивих обољења, него у истом периоду лане. Од гениталне хламидијазе су оболеле три особе, док је од парентералних хепатитиса ( Б и Ц ) оболело шест особа. Носилаштво вируса ХИВ - а и оболевање од АИДС - а утврђене су код по једне особе.

- Током јануара, имали смо повећану концентрацију честица прашине на свим мерним местима на којима се квалитет ваздуха мери у граду , а што се тиче осталих загађујућих материја, оне нису забележене - казала је специјалиста хигијене, проф. др Сања Бијеловић са Института за јавно здравље Војводине. - На нашем сајту налази се интерактивна мапа која свакодневно приказује индекс квалитета ваздуха у реалном времену.

По њеним речима, током протеклих месец дана, обављене су и контроле здравствене исправности воде за пиће пореклом из новосадског водовода и више од 98 одсто узорака је исправно, стога не постоји никакав ризик употребе воде за пиће по здравље људи. Проблем са јавним бунарима постоји сваког месеца, а бунар “Снежна Марија”, као и увек показује микробиолошку неисправност воде, стога није препоручљива за употребу.

- Други јавни бунари јесу микробиолошки исправни, али садрже неке хемијске елементе, стога се не препоручује за коришћење - поручила је докторка. - Сад како долази лепше време и људи крену у шетњу по Фрушкој гори, биће значајно да имају доступне информације о здравственој исправности воде јавних бунара на појединим местима, стога на нашем сајту такође имају доступне информације које им могу користити.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5811
Најновије вести