Ивани Белић титула хуманитарца године у Карловцима

Минула година у Сремским Карлвоцима, по мишљењу многих, протекла је у знаку хуманитарних акција које је организовала Фејсбук група “Сремски Карловци актуелно”.
с
Фото: Приватна архива

Ако се зна да је само током 2021. године сакупљено 1,8 милиона динара за лечење болесне деце, а са новцем који је прикупљен од 15. новембра 2020, када су девојке које стоје иза те Фејсбук групе покренуле прву акцију, 2,5 милиона динара, онда је јасно колико је упешан био њихов хуманитарни рад.

Посебно се у њему истакла млада Карловчанка Ивана Белић, због чега је стекла у избору суграђана титулу личности године Сремских Карловаца. Ивана, која је лане постала и дипломирани менаџер хотелијерства на ПМФ-у Новом Саду, ипак сматра да сви који су учествовали у акцијама јесу личности године - хероји у очима породица за које су скупљали новац.

- Моју титулу носим поносно у име свих хуманих људи – каже Ивана Белић. - Нама је 2021. година била веома успешна, низале смо успех за успехом. Годину смо започеле хумано 5. јануара, а на исти начин је завршиле 26.децембра. Организовале смо седам акција које нису биле онлајн, на хуман начин обележиле смо новогодишње и божичне празнике, Дан заљубљених, почетак пролећа и на јесен кренуле пут Марадика у којем смо са дивним људима организовале базар. Поред акција које су биле уживо, имале смо и онлајн активности – различите лицитације, “слатко-слани дан”,  ваучере, акцију угоститеља и први онлајн концерт. Са 1,8 милиона динара које смо лане сакупили  помогле смо Марти, Наташи, Бори, Колету, Николи, Бошку, Тари. Крај године смо обележиле доделом пакетића деци без родитељског старања, деци самохраних родитеља, малишанима са посебним потребама и онима  који живе у тешким условима на територији општине. Уз помоћ становника Сремских Карловаца припремиле смо 106 пакетића, а помогали су нам извесни господин из Немачке и даме из Аустралије.

Углавном се од новца скупљеног кроз разноврсне акције помогло деци која су уврштена у програм помоћи Фондације “Буди хуман”, али одређена сума је отишла и на рачун Немање Кантара, младића мимо те фондације, за хармонику суграђанина Раше и новогодишње пакетиће.

- Могу да кажем да нас је ситуација у којој се цео свет налази ујединила, за само неколико  месеци смо помогли Лани, Мињи, Оливеру. Наташи и Николи смо обезбедили комплетне терапије, Наташину месечну, а Никола на своје терапије треба да иде на сваких шест месеци, осталој деци смо помогле да брже стигну до циља. Управо захваљујући овој цифри од 2,5 милиона за годину и два месеца, можемо да кажемо да смо мало место великог срца и великих људи. И да сваки становник овог места треба да буде поносан – наглашава Ивана, и додаје да је била веома задовољна одзивом људи, те да постоје појединци на које могу увек да рачунају када су у питању донације, а да се њиховом тиму увек прикључи још неко.

Фото: Приватна архива

Након завршених акција, Ивана са тимом хуманитарки око себе, остала је у контакту са породицама деце за коју су скупљале паре. Имају повратне информације о њиховом лечењу, а међу последњим лепим вестима је та да је Миња Матић, девојчица која је боловала од СМА тип 1, у потпуности оздравила. Никола Малић 24. јануара креће пут Турске на терапију матићним ћелијама и са  његовом мајком су свакодневно у контакту. Међу родитељима те деце, каже Ивана, стекле су пријатеље И  оне могу увек да рачунају на помоћ ове гупе Карловчанки.


Будите храбри и борите се

Ивана Белић, млада хероина, након завршетка основних студија на ПМФ-у уписала је  мастер на истом факултету и то  хотелијерство.Током школовања освојала је бројне награде и проширивала знање. Као најбољи ученик Средње економске школе „Светозар Милетић„ њен лик био је на билборду у пројекту „Учим+знам=вредим”. Поред тога што жели  да заврши мастер студије,план јој је  да отвори ресторан и постанем професор.

- Поручила бих свим млађим генерацијама да се боре, да уче и да напредују у животу. Увек има места за дружење, изласке и све друго. Борите се за себе и не одустајте пред првом препреком. Све се може кад се хоће. За хуманитарни рад потребно је доста времена, али кад се искрено жели, све се постиже. Порука болесној деци, али и свима другима је “Будите то што јесте, сањајте срцем целим, живот чека на вас, будите храбри и  борите се”. 


- Свако дете је оставило траг у нама и у нашим срцима. Вест да је Миња оздравила је најлепша вест, а укључење Николине мајке у наш онлајн концерт је нешто што ћу заувек памтити. Посебно су ми остали у срцу искрени осмеси деце којима смо поделиле пакетиће. Свака акција је била посебна, пуна емоција и љубави, и остаје запамћена у нашим срцима.Нажалост, постоје људи који и у овим лепим и хуманитарним гестовима траже замерку, грешку,  начин да повреде. Разна питања су нам постављена, стално смо се правдале и објашњавале, чини ми се, тим људима безуспешно – каже Ивана.

Ова млада Карловчанка опробала се у хуманитарном раду на факултету када је организовала хуманитарно вече за 250 људи и тада се, како  каже, у њој пробудила жеља  да помогне деци којој је помоћ потребна. Убрзо затим организован је базар за Лану, на ком је била учесник. Сазнање о Мињи је нешто што ју је пуно погодило и тада је решила да крене у то што сада ради.

- Могу слободно да кажем да је Миња била моја највећа мотивација – истиче Ивана. -  Када видите родитеље који се радују једној поруци која је послата за његово дете, схватите шта је живот и колико сте заправо срећни зато што неко ваш није корисник фондације, што не лежете с тим да гледате број порука на фондацији и да се ујутру будите да проверите да ли се нешто променило. Наравно, да није било Снежане Шварц Јанић која је све покренула у Карловцима, не би било ни мене, ни групе, ничега. Сваку прилику користим да мотивишем људе да пошаљу поруке за ту децу. Тако слањем  941 на 3030 помоћиће Николи или 703 на 3030  Наташи. Мада, било који број да укуцају и пошаљу на 3030, биће од великог значаја.   Каже да миисли да ће се хуманитарним радом  бавити цео живот, некад вероватно мањим интензитетом, али да ће увек подржати сваку акцију, и потрудити  да будем део ње.

З. Милосављевић

EUR/RSD 117.3037
Најновије вести