Издвојено још 3,6 милиона за амбуланту на Адицама

Нова амбуланта на Адицама би, како је својевремно најављено, требало да буде завршена до краја јануара али ће, због непредвиђених радова, друга фаза градње тог Дома здравља коштати готово 115,7 милиона динара с ПДВ-ом (96,4 милиона без пореза), уместо првобитно договорених 106,2 милиона (88,4 милиона), односно 112,1 (93,4 милиона), после првог анекса.
32
Фото: Дневник/ В. Фифа

Иако су трошкови градње још једном поскупели, то неће утицати на рок за завршетак радова, бар је тако наведено у анексу уговора.

То је, иначе, већ друга измена уговора у другој фази, а као разлог за то наведени су непредвиђени грађевинско-занатски, термомашински и еле­ктро­инсталатерски радови, који су, како је објашњено, неопходни због саме функционалности објекта и усклађивања пројектно-техничке документације са стварним стањем и противпожарних захтева.

“Технички разлози који онемогућавају промену привредног субјекта се, пре свега, односе на грађевинску оперативу коју извођач радова има на објекту (скеле, радници, материјал, алат...), те би нови привредни субјект, у случају ангажовања, морао да доведе своју грађевинску оперативу, што изискује веће трошкове и дуже време потребно за извођење радова”, наведено је у обавештењу о измени уговора које је Градска

управа за имовину и имовинско-правне послове објавила на Порталу јавних набавки.

Подсећања ради, другом фазом обухваћени су радови

попут уградње керамике, санитарија, галантерије, столарије и расвете, али и молерско фарбарски и изолатерски радови, те постављање подних облога, спуштених плафона и партерно уређење око објекта.


Тридесетак запослених

Дом здравља (П+1), површине око 1.200 квадрата, смештен је у блоку између Смедеревске улице, Симе Шолаје, Жикице Јовановића и Бањалучке, и ту ће, како је планирано, бити око 30 запослених.

У амбуланти с око 40 просторија, радиће пет лекара опште праксе, један гинеколог, по педијатар за предшколце и за децу школског узраста, те дечји стоматолог, општи стоматолог, као и око 14 медицинских сестара и техничара и две спремачице.


Уговор за те послове, вредан готово 106,2 милиона динара с ПДВ-ом, Управа за имовину и имовинско-правне послове закључила је почетком јуна с групом од шест предузећа: НПН д.о.о, “Економистелектро”, “Боб”, “Котлови”, “Нео инжењеринг” и “Рекорд Ердеш“. Након тога, средином октобра, уговор је, због непредвиђених радова измењен, те су трошкови градње поскупели за готово шест милиона динара (112,1 милион динара, с ПДВ-ом). Као разлог за то тада су наведени непредвиђени грађевинско-занатски и радови на термомашинским инсталацијама, неопходни за наставак градње Дома здравља на Адицама.

Интересантан је податак да је неколико пута мењан уговор и за прву фазу градње, за коју је издвојено укупно око 119 милиона динара с ПДВ-ом (99,2 милиона динара без пореза). Тај први део изградње поверен је фирмама „Морава Ин” и „Рад ГМ” из Крушевца, „Теминг Елецтротећнологy” из Ниша и „Јуниор Сецуритy” из Зрењанина.

Пројектно-техничку документацију за нови здравствени објекат израдило је Друштво за пројектовање, инжењеринг и консалтинг „Ђорђе Бајило архитекти” из Новог Сада, док је пројектовање ентеријера поверено фирми ДБА ДОО.

По свему судећи, непредвиђени радови не утичу на куповину опреме за амбуланту на Адицама, те је Дом здравља „Нови Сад” већ закључио уговоре за набаку разних медицинских апарата, укључујући и кардиолошке и оне за гинекологију, те стоматолошких столица, рачунара, али и различитог намештаја.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести