Изградња Музичко-балетске школе ускоро се наставља

НОВИ САД: Завршена је прва фаза градње комплекса Музичко-балетске школе с концертним двораном на Лиману 3, односно урађена је техничка контрола свега што је до сад урађено.
muzicko baletska skola
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Извођач друге фазе радова требало би да уђе на градилиште у уторак, 13. септембра, а рок за завршетак тог дела градње је 14 месеци.

Нова школа с концертном двораном, радног назива Новосадски уметнички центар, гради се за ученике Музичке школе „Исидор Бајић” и Балетске школе у Новом Саду.

Сад улазимо у најобимније радове, који обухватају изградњу конструкције трећег спрата, спољашњу столарију, подове, инсталације... све до финалног дела, односно треће фазе, објашњава директорка Музичке школе „Исидор Бајић” Радмила Ракин Мартиновић.

Извођач друге фазе радова је давно изабран, казала је даље и изразила уверење да ће за десетак до петнаест дана градилиште опет бити пуно мајстора, као што је било и пролетос.

Она се осврнула и на кашњење, односно продужетак рока који је обележио прву фазу градње.

По њеним речима, у том периоду је изгубљено око два месеца.

Имали смо административних потешкоћа које су тражиле време, то су, једноставно, процедуре које се морају испунити. Било је веома тешко, али смо изгурали. Најважније је да су ти радови коначно готови, а верујем да ће нам то искуство послужити у даљој градњи, казала је директорка.

Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Друга фаза градње требало би да траје до новембра 2018. године. Извођач радова је „W.D. Concord West” ДОО из Београда, с новосадским партнерима „Енерготехника – Јужна Бачка”, „Energy pro”, „Tron tex”, „Intec” ДОО.

Уговорена вредност радова је 818,6 милиона динара. Након тога, уследиће завршни занатски радови, опремање фасаде, као и постављање сценске технике у концертној дворани и партерно уређење, односно трећа, финална фаза. То ће, како је рекла Радмила Ракин Мартиновић, трајати до 2019. године или почетка 2020, када би школа коначно требало да буде спремна за ученике. 

Иначе, Новосадски уметнички центар чиниће, осим МШ „Исидор Бајић” и новосадске Балетске школе, и концертно-продукцијска дворана од 428 места.

Капацитети обеју школа заједно ће бити око 2.000 ученика. Тај центар је пројекат који обе школе већ дуго ишчекују, а његовом изградњом тај део Лимана, али и цео град, добиће уметнички центар.

Међутим, градњу је пропратило и негодовање одређеног дела станара тог дела града, који су указивали на премештање игралишта или заузимање зелене површине, али и одобравање оних који поздрављају оснивање такве културно-образовне установе.

Како је директорка балетске школе Сања Вучуревић својевремено рекла за „Дневник”, градња нове зграде свакако значи много за наведене школе, с обзиром на то да су се обе нашле у проблему након враћања зграда и Закона о реституцији.

Она је тада напоменула и да на територији бивше Југославије нико, осим Словенаца, није наменски зидао Балетску и Музичку школу.

Најважнија је, рекла је, концертна дворана, коју ће користити обе школе, јер Нови Сад тренутно нема простор где би ученици Музичке и Балетске могли што чешће да излазе на сцену и бораве на њој.

Нова зграда ће, тако, решити многе проблеме, почевши од организације догађаја као што су такмичења или концерти поводом различитих празника, а омогућиће и бољу сарадњу ученика обеју школа.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести