Изложба „Нови Сад некад и сад” у Историјском архиву Новог Сада

Изложба „Нови Сад некад и сад”, поводом обележавања 1. фебруара, дана кад је 1748. године Српска Атина проглашена слободним краљевским градом, отворена је у Историјском архиву Новог Сада.
р
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Поставку чини 28 паноа с фотографијама најинтересантнијих и најзначајнијих историјских објеката са старих разгледница и снимцима садашњег изгледа, пропраћених кратким и занимљивим текстовима на српском и енглеском језику да би се богата историја и култура нашег града приближила странцима.

– Када су 1692. први Срби, војници аустријске армије, почели да дижу насеобину на левој обали Дунава, нико није претпостављао да ће она израсти у овакав град – рекао је историчар Југослав Вељковски на отварању изложбе. – То што су почели да граде и није било насеље већ војна фортификација. Међутим, с временом је тамо почело да се насељава и цивилно становништво. Сви ти народи различите вере, класе, сталежа, нашли су заједнички интерес у томе да се уједине и направе темељ за будући развој, те су четрдесетих година 18. века Срби, Мађари, Немци, Јевреји и Јермени откупили права од Хабзбуршке монархије и основали нешто што се зове слободан краљевски град.

На фотографијама се врло лако могу препознати грађевине као што су Јодна бања, Соколски дом, Танурџићева палата, Бановина, Извршно веће Војводине и многе друге. Међутим, има и оних које нису промениле само визуелни утисак већ и локацију, као, рецимо, Железничка станица из 1883, која је била велика новина с обзиром на то да су се до осамдесетих година 19. века путници превозили искључиво паробродима и дилижансама. Она је 1964. године, с места где су сада пошта и Лиманска пијаца, премештена на садашњу локацију, а за данашњи изглед заслужан је пројектант Имре Фаркаш. Веће промене уочљиве су и на снимцима Штранда и стадиона „Карађорђе”, који осликавају економски раст нашег града. Изложба је реализована у оквиру пројекта „Публика у фокусу” Фондације „Нови Сад 2021” у сарадњи са Студиом „Бечкерек”.

С. Милачић

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1921
Најновије вести