Изнајмиљивање стана: Плаћање унапред обавезно, висока цена гарсоњера

НОВИ САД: Почетак нове академске године се ближи, а студенти су већ у потрази за становима који ће им обезбедити лагоднији боравак у Новом Саду.
o
Фото: Dnevnik (S. Savić)

Иако су собе у студентским домовима знатно јефтиније, студенти су због ограниченог броја соба приморани да изнајме стан, гарсоњеру или собу. Према речима агента за некретнине из агенције “Солис” Роберта Першеја, главни фактори који одређују цену стана јесу опремљеност, локација, као и то да ли стан припада новој или старој градњи. Предност имају станови који се налазе на Лиманима, Грбавици, али и у центру, уколико су студенти у могућности да себи приуште нешто веће новчане издатке.

– Цене гарсоњера сада већ прелазе 200 евра, док се цене боље опремљених станова крећу и до 400 евра – потврђује Роберт Першеј. - Млади, па чак и студенти, склонији су боље опремљеним становима у новијим зградама, али поред цене кирије морају да воде рачуна и о трошковима који углавном нису укључени у цену најма.

Због финансијске сигурности, станодавци од студената захтевају исплату депозита, који је углавном у висини једне кирије, због чега станови први месец коштају дупло. Студенти најчешће сматрају да су цене гарсоњера ван њихових могућности, али и да све зависи од тога да ли студент жели да живи сам или са цимером у стану. Неки се одлучују да изнајме собу, чије се цене крећу од 80 до 120 евра.

- Мислим да цене уопште нису реалне, штавише, чини ми се да је 80 одсто станова прецењено и да власници формирају цене у односу на конкуренцију, а не према месту, опремљености и слично – сматра студенткиња Високе школе струковних студија Миљана Кртолица.

Студенти станове не отказују током лета јер им се, како кажу, живот не своди само на обавезе око факултета већ се са власницима договоре да исплаћују мању количину новца. Кућни љубимци, у већини случајева, нису дозвољени, али уколико власник стана има разумевања, уз договор је и то могуће постићи. С друге стране, студенти сматрају да је сулудо забранити им посете у стану који изнајмљују по високим ценама, али кажу да ни такви захтеви понекад нису искључени.

Суграђанин Зоран, који већ низ година издаје станове, каже да ни поред потписаног уговора не жели више да их издаје студентима, зато што су склони журкама, пијанствима и осећају да плаћањем закупа имају право да не поштују туђу имовину.

- Углавном сам имао негативна искуства са студентима – открива наш саоговорник. - Част изузецима, али након већине, стан остане у хаосу уз који иду новчани издаци, које чак ни депозит не може да покрије.

В. Хорват

EUR/RSD 117.5821
Најновије вести