Једанаестогодишња Лана Зорјан свира класику, такмичила се у Мађарској

Лана Зорјан учествовала је на такмичењу младих извођача класичне музике „Виртуозок”, ТВ-шоу формату који постоји већ шест година у Мађарској и до сада су право учешћа имали само таленти из те земље и Мађари из дијаспоре.
л
Фото: Приватна архива

Од ове године право учешћа имају и музичари из земаља Вишеградске групе (Пољска, Чешка, Мађарска и Словачка), док је Србија позвана као специјалан гост. Такмичење је организовано у септембру, а пласман учесника је заштићен уговором о ауторским правима и може се открити искључиво у емисији.

Снимак Ланиног наступа у другом полуфиналу биће приказан вечерас у 22.05 часова на РТС-у 2.

По речима Ланине маме Арабеле Зорјан, деца су у пратњи мајки боравила у Будимпешти више од две недеље, а пандемија коронавируса је отежала и закомпликовала снимање, пошто су учесници били у карантину и чак четири пута тестирани.

– Овакав ТВ-шоу формат се умногоме разликује од било којег другог такмичења класичне музике јер, осим на извођачкој вештини уметника, инсистира се на приказивању комплетне личности и сагледавању свих интересовања појединца – појашњава Арабела Зорјан. – Деца су обишла разна места у Будимпешти где су снимали такозване имаге филмове и упознала културу и архитектуру те европске метрополе. Ипак, дружења и размена искуства с децом сличних интересовања су најдрагоценији и најлепши део такмичења.

Као солиста, једанаестогоишња Лана је раније с оркестром свирала на концертима, а први пут је имала прилику да наступа с њима на такмичењу. До сада је освајала награде на више од 40 различитих међународних такмичења, али одлазак у Мађарску је за њу представљао потпуно другачије и незаборавно искуство које ће памтити цео живот.

– Стекла сам непроцењива пријатељства с младим талентима из других земаља и од снимања у Будимпешти смо у непрестаном контакту – каже Лана уз осмех. – Бодрили смо једни друге, навијали једни за друге, у ресторану спајали столове упркос корони, али смо се придржавали препоручене дистанце. Посебно је значајно што смо имаили прилику да разменимо искуства на пробама и снимањима и да посаветујемо једни друге. Осим тога, одлазак у Будимпешту је био изузетна прилика да млади, перспективни музичари покажу свој таленат пред највећим уметницима данашње светске музичке сцене.

 

За Лану је била посебна част што је представник жирија за Србију био њен идол виолиниста Немања Радуловић, а поготово је била узбуђена што је имала прилику да у шминкерници седи на две столице од њега. Такође, упознала је још много светских уметника али, како истиче, на њу су највећи утисак оставили водитељи Томас Готшалк и викторија Новаковска.      

 

С. Ковач

EUR/RSD 117.2018
Најновије вести