ЈЕСУ ЛИ У ЗИДОВЕ ПЕТРОВАРАДИНСКЕ ТВРЂАВЕ УЗИДАНЕ МАЧКЕ Откривамо да ли има истине У ОВОЈ ЛЕГЕНДИ О ВОЈВОЂАНКОМ ЗИДАЊУ СКАДРА

Сви смо читали песму „Зидање Скадра“ и плакали над судбином младе Гојковице која је жртвована да би ова тврђава опстала.
1
Фото: Dnevnik.rs

Веровање да треба да се поднесе жртва у крви за велике послове или значајне догађаје није само везано за народне песме, већ је део обичаја многих народа широм света: и Маје и Астеци, и Стари Грци, и Индијци и Кинези жртвовали су боговима људе да обезбеде добру жетву или сигуран мост.

Да ли је истина или мит да су мачке зидане у зидине Петроварадинске тврђаве као део њених темеља? Ова легенда из 17. века изазива различите реакције и интерпретације.

Легенда тврди да су градитељи Петроварадинске тврђаве у темеље нових бедема зидали живе мачке, верујући да ће на тај начин обезбедити трајност тврђаве, будући да се веровало да мачка има девет живота.

Овај чин, иако контроверзан, имао је за циљ не само да ојача бедеме тврђаве, већ и да симболично обезбеди њену дуговечност.

Након тога, тврђава је постала неосвојива, одолевши османском нападу 1694. године и касније, 1716. године, када је Еуген Савојски извојевао једну од највећих победа над османском војском.

Легенда се даље развијала током историје, причајући о различитим тренуцима када су мачке биле кључне у заштити и очувању тврђаве.

Чак и током Првог и Другог светског рата, Тврђава је преживела захваљујући, према причама, и делимично мачкама које су чувале њен дух и енергију.

Према предању које потврђује старије легенде, радници који су радили на послератном уређењу тврђаве и реконструкцији темеља појединих објеката проналазили су мумифициране остатке мачака који су се при додиру претварали у прах и пепео.

Данас, Петроварадинска тврђава је постала један од најстаријих и најзначајнијих историјских споменика у Новом Саду.

Њени бедеми крију многе тајне и легенде, а велико присуство мачака додаје мистичну ноту овом велелепном месту, макар онима који верују у ову легенду.

Дневник, Gradskeinfo.com

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести