Каћ – једно од комунално најопремљенијих приградских насеља

Каћ је једно од комунално најопремљенијих приградских насеља, а по речима председника месне зајединце Уроша Лон­чара, последњих шест година Град је у то село највише уложио, гледајући процентуално по глави становника.
kac
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

– Изграђена је мрежа фекалне канализације, у око 90 одсто села функционише одвод атмосферских падавина, од 52 улице само током прошле године је асфалтирано 19, па су остала два крака од 200 метара да се уреде – истиче Лончар, додајући да је, осим Града, за реконструкцију коловоза у том месту предузеће „Путеви Србије” издвојило 180 милиона динара. – Каћ је ушорен и уређиван још у доба Марије Терезије. Уз главну улицу, има две паралелне, а остале их секу, што указује на то да је плански грађен и да се одувек развијао. За сад је под будним оком Завода за заштиту споменика културе завршена обнова заграде у којој су смештени месна заједница, пошта и библиотека, а која је била пред рушењем.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Нови Сад је недавно определио новац за клубове пензионера, а МЗ је успела да избори да буде уложен у Каћ јер пензионери тренутно користе само осам квадрата у центру, прекопута полицијске станице. Клуб од око 480 квадратних метра гради се на уласку у село, у Улици Стефана Немање 66, а планирано је да буде завршен на лето наредне године.

– Мештани су изнели примедбу да ће клуб некима бити удаљен, али је ипак већина задовољна што су Град и месна заједница нашли решење јер, боље је и то него да немамо ништа – објашњава Лончар. – Имали смо две опције: да Каћ нађе место у центру и да чекамо да се ослободи простор или да прихватимо парцелу на уласку у село. Клуб ће бити савремен, грађен по светским стандардима. Имаће две велике сале, канцеларије, паркинг, зелене површине, и биће енергетски ефикасан.

Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Смањиће се листа чекања за вртић

Изградња вртића „Звончић” у Улици Саве Малешева 7 почела је пре неколико месеци, и до сада је урађено око 30 одсто радова, а када буде завршен у септембру наредне године, у Каћу ће се листа чекања за упис малишана смањити барем за 80 деце.

– За каћки вртић је најдужа листа чекања на нивоу Новог Сада, па су се наша деца због гужве уписивала у вртиће у Шангају, Будисави, па чак и у Ковиљу – каже председник МЗ Каћ Урош Лончар. – Грађани су изузетно задовољни, али, иако Град годинама интензивно улаже у инфраструктуру, а локалне власти „ослушкују” потребе мештана, нажалост, не бележимо прилив становника и стагнирамо када је реч о броју деце у школи.


Још једна велика градска инвестиција је израда урбанистичког плана за изградњу парка у центру Каћу, у близини Дома здравља, а председник МЗ Каћ најављује да би он могао бити завршен у наредне четири године. Кроз сарадњу МЗ и Града ускоро ће бити уређена школска сала, која је грађена 1974. године и у изузетно је лошем стању па је неопходна хитна обнова због безбедности деце.

Лончар закључује да, када би Каћ самостално финансирао све те радове, они не би били завршени ни за 30 или 40 година, те је због тога захвалан Граду и надлежним институцијама. Како каже, нису до краја решени сви проблеми, што је добро, јер се село увек може унапредити и развијати. У плану је да локални челници позабаве питањем забавних, образовних, спортских, уметничких и других садржаја за младе да би их задржали и привукли у Каћ.

С. Ковач

ПројекатРазгледница приградских насељасуфинансирао је Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести