Казне за таксисте који додатно наплаћују превоз животиња

У Градском ценовнику услуга такси превоза у Новом Саду званично не постоји цена по којој би се наплаћивала вожња кућних љубимаца па ипак, како смо разговарајући с неким градским такси превозницима сазнали, пси, мачке и остале животиње најчешће нису добродошли у возилима.
EPA/ABIR SULTAN
Фото: EPA/ABIR SULTAN

Како кажу, због уништавања опреме, флека или длака које животиње остављају у возилу, таксисти нису срећни када треба да их превозе. По њиховим речима, то да ли ће их превозити и да ли ће њиховим власницима превоз додатно бити наплаћен, оставља се на вољу возача таксија.

Главни инспектор за саобраћај и путеве Синиша Вујиновић рекао је за „Дневник” да је свака додатна наплата услуге такси превоза, која не постоји у ценовнику, непрописна и подлеже кажњавању.

– У члану 24 Одлуке о такси превозу путника наведено је да се такси возилом корисници с кућним љубимцем не могу превозити без пристанка возача, а такав превоз се не наплаћује додатно на редовну цену такси превоза – истакао је Вујиновић, додајући да је превоз корисника с кућним љубимцима у такси возилима званично дозвољен.

Ни једно такси удружење у граду нема посебна возила која превозе животиње, нити посебна обележја за то. Међутим, постоје удружења која се већ дуже оглашавају у јавности као неко ко радо превози љубимце. Једно од њих је и такси удружење „Макси Новосађани” чији нам је директор Јосип Копестински казао да су њихови возачи и пре градске одлуке да се превоз кућним љубимцима не наплаћује, бесплатно превозили животиње.

– Ми смо пет фриендлy удружење и познато је да радо превозимо љубимце у својим возилима, иако наши возачи имају право да не приме животиње у своја возила – казао нам је Копестински, додајући да власници кућних љубимаца морају најпре оператерима приликом позивања нагласити да желе превоз са својим љубимцима. – Таксисти могу одбити да их превозе јер се неки боје, неки не желе да их превозе јер животиње могу да оштете возило или оставе неред за собом, али најпре је важно рећи да је нама битна безбедност у саобраћају, а она понекад превозом кућних љубимаца може бити угрожена.

Како смо незванично сазнали, један од предлога такси превозника у граду јесте да сваки од њих обезбеди посебна возила за превоз кућних љубимаца, те би се након примања позива о превозу животиње на терен слала посебна возила, опремљена за такву врсту вожње, што би решило проблем превоза кућних љубимаца у такси возилима.

В. Бијелић

Јарац из Београда стигао таксијем до Зрењанина

Како смо сазнали од директора такси удружења „Макси Новосађани” Јосипа Копестинског, њихови возачи често имају занимљиве ситуације с  кућним љубимцима, а најзанимљивија анегдота догодила се пре неколико месеци. Наиме, њихов таксиста из Београда возио је једног јарца и његовог власника од Београда до Зрењанина, и то бесплатно. Како нам је рекао, јарац је имао одличну услугу превоза, а занимљиво је и то што је најпре с југа Србије стигао аутобусом до Београда, а тек онда таксијем преко Новог Сада до Зрењанина.

Bekana
10.07.2017 • 14:22
Mislim da veći nered i prljavštinu ostave ljudi.Ali kod nas će proteći još mnogo vode Dunavom dok se uklopimo u normalne,humane priče.
@Bekana
10.07.2017 • 21:27
Samo što nered i prljavštuna koju za sobom ostave ljudi ne smrdi kada se u nju ugazi.
Ja
01.08.2017 • 18:53
Neka odrede jedno taxi udruzenje pa nek voze zivotinje , ostala ne .Tako svi imamo izbora .
EUR/RSD 117.5870
Најновије вести