Клуб пензионера победио на 20. јубиларној „Футошкој купусијади”

Победници такмичења у кувању јела од слатког и киселог купуса на јубиларној 20. „Футошкој купусијади” су представници Клуба пензионера „Бранко Ћопић” из Футога. Друго место припало је Завичајном удружењу Јањана, док су трећи били учесници Средње економске школе „Светозар Милетић”.
1
Фото: Дневник, Филип Бакић

– „Футошка купусијада” је манифестација весеља, традиције и обичаја, старих заната, а купус је био фактор уједињења и покретач свих дешавања – рекао је градоначелник Милош Вучевић на отварању манифестације. – За нас купус није само неки пољопривередни производ већ има једно шире значење – он је симбол доброг производа, успешности и квалитета који је постао познат широм Србије, али и у европским оквирима. Када нешто траје 20. година, то је онда најбоља потврда о томе колики квалитет поседује. Мислим да је ово једна од највећих купусијада по броју излагача, а највише ме радује то што видим велики број деце, што као учесника, што као гостију, и то је најбоља и најлепша страна ове манифестације јер се од малих ногу уче традиционалним вредностима и прихватању да су такве манифестације део нашег народа и поднебља.

Фото: Dnevnik.rs

По речима једне од организаторки манифестације Александре Добрин из Културног центра „Младост” у Футогу, изузетно је велико задовољство организовати манифестацију у славу тог футошког бренда.

– Ово је 20. пут да славимо, што значи да смо свих ових година, својим напорима, залагањем и трудом оправдали наш смисао и само постојање – казала је Александра Добрин. – Манифестација окупља велики број учесника, имамо више од 600 малишана који наступају на бини Културног центра „Младост” током целог дана. То су деца из футошких вртића, школа, плесних и спортских клубова, фолклорних ансамбала, а ту су и наши гости који нам долазе из Бегеча, Равног Села и Јања. Такође, с обзиром на то да велики број људи поштује и воли крајишку музику, део програма је био прилагођен и њима, наступом Крајишника и Крајишникиња „Звуци виторога” из Футога.

За квалитет и чаробни укус чувених сармица заслужна је главна куварица Винка Змијањац, која их припрема већ 20. годину заредом, а како каже, ове године је завијено око 3.000 сарми. – Припреме су трајале још од среде, а помогло ми је још осам куварица – каже Винка Змијањац, иначе куварица у Културном центру „Младост” из Футога. – За смесу нам је требало око 150 килограма меса и око 450 килограма футошког купуса, уз наше зачине, додате с много љубави, пажње, засољено срећом и традиционалним квалитетом.

Фото: Dnevnik.rs

Међу посетиоцима је привидно највише било најмлађе публике, а у разговору с њима дошли смо до закључка да су дошли да подрже своје другаре и другарице на бини, али и да искористе слободан викенд за шетњу с друштвом и вожњу рингишпилом.

– Сваке године дођем из Ветерника код сестре у Футог на манифестацију и супер је, увек се одлично проведемо – рекла нам је дванаестогодишња Миа Шћепановић. – Највише времена ћу сигурно провести на рингишпилу, а наравно да ћу прошетати мало да видим шта је у понуди и оно што ми привуче пажњу, то ћу и купити.


Најтежа је главица Бранислава Јенка

Традиционално се на „Футошкој купусијади”, између осталог, бира и најтежа главица футошког купуса. Овогодишњи победник је Бранислав Јенко с главицом од 10,125 килограма. На другом месту нашао се купус Јова Ћулума од 9,160 килограма, док је трећа по величини главица била Александра Хабора са 7,505 килограма.


Мало даље смо срели групицу момака који су весело обилазили слатке штандове да би се осладили након сланих закуски.

– Увек волим да дођем на Купусијаду, све ми се допада, од програма до понуде – казао је дванаестогодишњи Лука Вучанов, додајући да је одлучио  да се почасти слатким крофницама посутим шећером у праху.

И. Бакмаз

Фото: Ф. Бакић
 

ПројекатПриградска насеља Од оснивања до будућностије суфинансирао Град Нови Сад, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац

EUR/RSD 117.5896
Најновије вести