Код комараца са територије Новог Сада, засада, није утврђен вирус Западног Нила

У узорцима комараца, сакупљеним у првој половини овог месеца на територији Града Новог Сада, није утврђено присуство вируса Западног Нила.
ciklonizacija
Фото: Циклонизација

Како наводе из кабинета градоначелника Новог Сада и “Циклонизације”, овакви резултати су очекивани, а присуство вируса у популацији комараца очекују у узорцима крајем јула и почетка августа. 

- У сарадњи са градском управом, “Циклонизација”, у оквиру систематске акције заштите здравља грађана од комараца, током целе сезоне прати присуство овог вируса код комараца - објашњава менаyер за односе са јавношћу “Циклонизације” Дарио Аћимовић. - На анализу су пос­лати комараци са 30 локација из свих делова Новог Сада, приградских насеља и села. За анализу је задужена лабораторија Научног института за ветеринарство из Новог Сада, а присуство вируса утврђује се ПЦР методом. Сви узорци сакупљени током прве половине овог месеца били су негативни на вирус Западног Нила. Овакав резултат је очекиван јер су за развој вируса у комарцима потребни дужи периоди топлог времена. Зато је врло вероватно да ће вирус Западног Нила бити детектован у узорцима који ће бити сакупљени у наредном периоду.

Вирус Западног Нила је присутан на нашем подручју већ годинама и људи морају да буду свесни да он неће нестати, наводе стручњаци. Званично је утврђен 2012. године, а већ 2013 Србија је имла највећу епидемију на територији Европе. Резервоар овог вируса су птице, а присутност вируса Западног Нила у комарцима очекује се у другој половини јула и током августа. Преношење вируса са комараца на људе обично се дешава пред крај сезоне, у августу и септембру, јер је то време када комарци мењају домаћине и крвни оброк узимају и са птица и са људи. Преношење вируса зависи и од температуре. Изразито високе температуре, рецимо, погодују бржем развоју вируса. У комарцу који се хранио на зараженој птици он се брже развија, односно пре достиже вирулентност и осигурава преношење на човека на којем се комарац потом храни.

- У заштити здравља грађана кључно је током целе сезоне држати бројност комараца под контролом и на време прекинути овај ланац преношења. Важно је да се систематски ради на сузбијању комараца и да се не доспусти да комарци опстану толико дуго да узму крвни оброк са птице, положе јаја, а онда поново узму крвни оброк са човека и тако пренесу вирус. За случајеве грознице Западног Нила регистроване у Србији кривац је комарац коме је наше поднебље уобичајено станиште. Реч је о урбаним, или како их често зовемо кућним комарцима, а чија су станишта канали, баре, мање водене површине, дворишта и влажни подруми.

Фото: Циклонизација

Из једне чаше са водом излеже се чак 300 комараца

Размножавање кућних комараца у својим двориштима грађани могу да спрече. Потребно је да током сезоне једанпут недељно потпуно испразне кофе у којима чувају воду, уклоне старе гуме, конзерве, тегле и све остале предмете у којима се задржава вода погодна за развој ларви комараца, да ставе мреже на вентилационе отворе и побољшају заптивање шахтова септичких јама и кишњичара. Препорука је и да се канали чисте од корова и отпадака како би били проточни, а вода у њима чиста, као и да се једанпут годишње провери да ли су вертикале и други делови олука запушени опалим лишћем или другим материјалом. И мале површине воде довољне су за велику продукцију комараца. Из једне чаше или конзерве са водом или саксије која током сезоне стоји у дворишту може да се излеже чак 300 комараца за само седам дана.


Претходних месец дана, наши третмани су били фокусирани на неутралисање хиперпродукције речних, или руралних комараца. Дуг кишни период, пораст водостаја свих река и нагло отопљавање, довели су до идеалних услова за изузетно велику бројност ове врсте комараца.

Стога је “Циклонизација” извела на десетине комбинованих третмана са земље, са воде и из ваздуха, а резултат је прекинута миграција и то да је бројност ових комараца у урбаним срединама сада далеко испод критичне. То што смо одбили овај удар, сада нам даје могућност да се када је то најпотребније максимално посветимо сузбијању кућних комараца који су преносиоци вируса западног Нила - каже Аћимовић.

Иначе, третмане против кућних комараца, у оквиру овогодишње акције заштите здравља грађана од комараца “Циклонизација” изводи још од априла. До сада је изведено више серија ларвицидних третмана на каналима, барама и свим стајаћим воденим површинама. Одрађено је на десетине третмана са земље против одраслих форми ових комараца у свим деловима града, приградским насељима и селима, а раде се и третмани у затвореном у зградама које имају проблем са стално поплављеним подрумима на Новом насељи и Лиману.  

Како каже Дарио Аћимовић неизводљиво је да екипе “Циклонизације” уђу у свако двориште и проверавају да ли има ових микроизворишта. Зато очекују од грађана да буду одговорни и да не гаје комарце у својим двориштима. Посебно што ће ти комарци правити проблем у наведеном дворишту и неколико околних, јер је реч о комарцима који не одлазе далеко од места где су се излегли.    

А. Брзак

Фото: Циклонизација
EUR/RSD 117.5920
Најновије вести