Колo српских сестара организује школу веза

У циљу очувања традиције и културног наслеђа, Коло српских сестара Епархије бачке трећи пут заредом организује школу веза.
e
Фото: С. Трифуновић

На радионицама, које се одржавају средом и четвртком од 16 до 18 часова, користе се технике белог веза и веза по писму, а подразумевају по двадесет часова за сваку област посебно. Сваки полазник може изабрати врсту веза коју жели да ради. Ова прича почиње  2005. године, када су чланице Кола позване да буду предавачи у Школи веза у Музеју Војводине. Касније, 2008. године, настала је, независно од Музеја, школа веза, а у оквиру ње одржане су радионице веза по писму и веза бројањем, док за бели вез није било заинтересованих кандидата до ове године. Како каже чланица Кола Марија Булић, сваке године постоје две циљне групе, у коју спадају деца и одрасли, а испоставило се да вез не интересује само најстарије суграђанке већ и најмлађу популацију.

– Већина људи мисли да је то деци страно – она су напросто одушевљена! – истиче Марија Булић. – Тако се у оквиру предмета Народна традиција у Основној школи „Вељко Петровић” из Бегеча одржавају радионице веза за ђаке од трећег до шестог разреда. Најчешће је у питању вез бројањем и вез по писму. На таквим часовима се препознају талентовани ученици, а осим веза, реализују се и друге активности, попут ткања, нашивања мотива, нашивања дугмади, рада на јути и платну, као и школе кукичања и плетења.

Фото: С. Трифуновић

Наша саговорница додаје да су ученице пре две године израдиле торбице од јуте. Најпре су, како каже, урадиле вез па су га пришиле на торбицу, а свака од њих је добила своју.

Коло с ученицима учествује и на различитим изложбама и такмичењима, а за марамице с цветовима које су направили освојили су једну од награда. Полазница Светлана Трујић испричала је да је након одласка у пензију знала да ће њена главна занимација, између осталог, бити и вез. То јој је трећи пут да учествује, а каже да је на тим радионицама обновила претходно знање и савладала све технике. Посебно ју је изненадила заинтересованост младих за учествовање у таквим радионицама. Истиче и да су дечаци били у већем броју заинтересовани. 

У Колу постоје различите секције, а пошто је та организација хуманитарног карактера, у оквиру ње се реализују разне акције и на тај начин се помаже онима којима је то потребно. Коло српских сестара финансира се из личних донација грађана, а ко жели да донира новац, може то учинити позивом на број 452-229.

С. Трифуновић

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести