Комплети уџбеника од 7.000 до 17.000 динара

Полако се захуктава сезона продаје школских књига па је право време за родитеље да сазнају колико ће то оптеретити њихов буyет и где могу без много лутања набавити све што треба њиховим ђацима.
udzbenici.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Просечна цена уџбеника је 700 динара, а комплети за ниже разреде основне школе с радним листовима коштају 6.000 до 7.000 динара, док за више разреде треба издвојити од 15.000 до 17.000.

Понуду за све предмете у средњој школи засад има једино Завод за уџбенике у којем гимназијалци комплете плаћају 9.000 до 10.000 динара, а ђаци стручних школа нешто мање због скромнијег броја књига.

"У нашим двема књижарама, у Сремској 7 и у Улици Матице српске 21, продају се и наши уyбеници и они осталих издавача", каже помоћница директора продаје Завода за уџбенике у Новом Саду Добрила Јовичић. Према њеним речима, да би изашли купцима у сусрет, нудимо плаћање чековима грађана до шест месеци или путем административне забране на три месеца.

Грађани се могу учланити у Клуб читалаца и добити 10 одсто попуста. Све што поруче путем имејла, стићи ће им на кућну адресу, а трошкове испоруке покриће, као и досад, Завод.

"У Клубу просветних радника имамо више од 12.000 чланова, који добијају 20 одсто рабата за Заводове уyбенике и 30 одсто за вануџбеничку литературу, што је равно сајамском попусту. Уџбеници су само мали део онога што нудимо, иако смо по њима најпознатији- каже Добрила Јовичић.

Наша саговорница тврди да њима, као државном издавачу који ове године слави 60 година постојања, приоритетни циљ није да зараде већ да деца савладају бар основни корпус знања да би касније, у средњој школи, могла то надоградити.

"Оно што немају сви издавачи, а ми нудимо годинама, јесу уyбеници за децу лако ометену у развоју и децу с посебним потребама, као и школске књиге на језицима свих националних мањина. Цене су једнаке као издања на српском. У припреми је и нешто ново – уџбеници на хрватском и буњевачком, потребни највише Суботици, у којој постоји пет школа с наставом на хрватском. Где год можемо, излазимо у сусрет. За децу која имају потешкоћа са читањем наставници могу затражити појединачно увећан уyбеник. Тренутно теку припреме књига за децу у инклузији", казала је Добрила Јовичић.

У Новом Саду добру понуду издавача уџбеника има и књижара „Соларис” на Спенсу.

"Тренутно имамо „Клет”, „Нови Логос”, „Герундијум”, „Едуку” и „Дата статус”", каже Бојана Ћургуз из „Солариса” и додаје да стижу још књиге БИГЗ-а и Завода за уџбенике.

Од мањих издавачких кућа, које нуде уџбенике само за понеке предмете, ту су „Круг”, „Инфотехника” и „Сазнање”. За ниже разреде, на првом месту по потражњи је „Клет”, а на другом БИГЗ и „Едука”. За више разреде убедљиво „Нови Логос” и „Клет”.

По коментарима купаца, „Нови Логос” је популаран зато што има доста пратећих помагала која наставницима олакшавају рад. Уз уџбенике, могу набавити све оно што би можда сами морали да праве. Приручнике и додатне вежбе траже чак и они који користе школске књиге других издавача. Добро су припремљени. За децу ометену у развоју или ђаке у инклузији немамо уџбенике јер их школе углавном саме поручују од издавача. 

Јован Трипковић из књижаре „Булевар букс”, на Булевару ослобођења 60, каже да сарађују са свим издавачима.

"Нудимо све издаваче из Србије, додуше, још није све стигло јер немају обезбеђене количине за ову сезону, а и ми нисмо хтели да узимамо јер нам предстоји селидба", каже Трипковић и додаје да се највише траже „Клет”, „Нови Логос”, „Креативни центар”, Завод за уџбенике и „Герундијум”, али он нема књиге за све предмете. Од ретко тражених имају само уџбенике на мађарском које су издали „Креативни центар” и „Клет”.

Савет сваког књижара је да родитељи и ђаци дођу са списком на којем су јасно наведени аутори књига и издавачи.


Добра вест за оне који имају од кога да их наследе јесте да уџбеници нису мењани од прошле године, а као такви ће се користити и следеће.


ГДЕ НАБАВЉАТЕ УЏБЕНИКЕ?

Фото: Dnevnik.rs

Лана Гвозденац, ученица:

– Књиге за седми разред, као и за претходне, набавила сам преко школе. Разлог је једноставан -  да бих избегла гужве. Сад сам дошла да докупим нему карту, која ми недостаје.

Фото: Dnevnik.rs

Слађана Исаков, незапослена

– Већ смо набавили књиге за нашег трећака. Купили смо их у књижари прекопута школе. Морам признати да цене нису ниске. Али, то је неминован трошак, то се мора купити.

Фото: Dnevnik.rs

Милана Драганов, ученица:

– Откад сам кренула у Средњу медицинску школу, купујем у књижарама с половним књигама. Друга солуција јесте да их набавим  од ђака из претходне генерације.

Фото: Dnevnik.rs

Александра Марјанов, шпедитерка:

– Уџбенике за четврти разред набавили смо преко школе, у три рате, на жиро рачун „Логоса”. Кад сам ја ишла у школу, чекало се у редовима, а сада то није случај.

С. Милачић

EUR/RSD 117.5504
Најновије вести