Конститутивна седница Координационог тима за обнову Алмашког краја

Конститутивна седница Координационог тима за обнову просторне културно-историјске целине Алмашки крај одржана је данас у Градској кући, у Новом Саду. То радно тело основао је градоначелник Новог Сада, а задатак му је да координира активностима урбанистичко-архитектонског уређења и радовима на уређењу дела фасада угрожених објеката Алмашког краја.
с
Фото: Град Нови Сад

Тим чине представници Града, Покрајине, православне цркве, Удружења грађана ''Алмашани'', Завода за заштиту споменика културе, Историјског Архива Града Новог Сада, Матице српске и архитекте.

Тим ће дефинисати план активности, рокове, потребна средства и субјекте задужене за њихову реализацију. Административне и стручне послове за потребе Координационог тима обављаће Завод за заштиту споменика културе Града Новог Сада.

Уређење Алмашког краја део је Споразума о заједничком инвестирању и реализацији инвестиционих пројеката и пројеката текућег одржавања од заједничког интереса који је потписан између Града Новог Сада и АП Војводина.

Уређење Алмашког краја обухвата реконструкцију и изградњу саобраћајних површина са јавним осветљењем и комуналном инфраструктуром, односно извођење радова на реконструкцији водоводне мреже на Подбари, као и обнову фасада и кровова, у складу са законом којим се уређује заштита и коришћење културних добара, с обзиром на то да је Алмашки крај 2019. године проглашен заштићеном просторно културно-историјском целином.

-Алмашки крај је насељен пре 300 година и он представља наше аутентично културно-историјско наслеђе. Од изузетног је значаја да очувамо његов изглед, да објектима вратимо некадашњи сјај, али и да инфраструктурно и комунално овај део града буде адекватно опремљен. Осим што радимо на унапређивању услова за живот грађана, ми настојимо да створимо амбијенталну целину које сведочи о специфичном духу нашег града. Самим тим доприносимо туристичкој понуди и скрећемо пажњу на богатство које имамо и ван ужег центра града – истакао је председник Координационог тимам, заменик градоначелника Новог Сада Милан Ђурић.

EUR/RSD 117.4598
Најновије вести