Корона не зауставља новосадске неимаре

Без обзира на новонасталу ситуацију, увођење ванредног стања и полицијског часа, новосадски неимари настављају рад, било да је реч о станоградњи или пак изградњи путева и саобраћајница, те се посао, уз мање измене у организацији, завршава по плану.
р
Фото: Дневник (В. Фифа)

Из Управе за грађевинско земљиште и инвестиције за „Дневник” наводе да сва градилишта на којима је Град инвеститор, за сада, функционишу нормално, по усвојеној динамици радова.

Будући да је пролеће период када се грађевинска сезона захуктава, коронавирус није зауставио радове ни на градилиштима приватних инвеститора, те су мајстори на скелама уобичајен призор широм града. Иако су радницима обезбеђене маске и заштитне рукавице, они их, како смо се уверили, углавном не носе. И док су неки извођачи радно време прилагодили новонасталој ситуацији, па су неимари на терену већ од 6 сати изјутра, други посао започињу у 7 часова, као и раније, а због полицијског часа завршавају у 15 часова, односно викендом у 14.

Становници Подбаре сведоче да грађевинци не престају да раде ни у том насељу, где је у току изградња путева, пешачких стаза и саобраћајница, због чега је у појединим улицама обустављен саобраћај.

У Улици Марка Миљанова током јучершњег дана радило се пуном паром, а како смо од радника сазнали, има их довољно и посао се завршава планираном динамиком, те никаквих промена и померања рокова још увек нема.

Ситуација је слична и у Улици Жарка Васиљевића, у којој се крај радова очекује почетком априла, иако је рок за завршетак четире улице на Подбари предвиђен за 17. јун. Како смо незванично сазнали, и на том градилишту је све исто као и раније, уз промену радног времена, а на терену је исти број радника као и пре ванредног стања.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Због промене структуре становања на Подбари, односно масовне изградње вишеспратница на месту породичних кућа, у том насељу је отежан саобраћај, а пронаћи место за паркирање одавно је „немогућа мисија”. Станари тог дела града надају се да ће реконструкцијом улица, која је већ почела, проблем с паркирањем, бар делимично бити решен.

У првој фази радова планирана је реконструкција четири улице – Душана Васиљева, Жарка Васиљевића, Стевана Милованова и Козачинског, за чије ће сређивање Град издвојити 130 милиона динара. Посао је на тендеру поверен фирмама „Пут инвест” и „Енерготехника – Јужна Бачка”, с подизвођачима „Геопинт” и „АГ институте”, а сви радови би требало да буду завршени за 150 календарских дана.

Осим тога, у току је и реконструкција Улице Марка Миљанова, у којој је, као и у Душана Васиљева, Жарка Васиљевића, Стевана Милованова и Козачинског, предвиђена градња новог коловоза, пешачких стаза и постављање нове јавне расвете. Ту инвестицију иначе заједнички финансирају Град и Покрајина.

Механизација није стала ни на градилишту у продужетку Булевара Јована Дучића, од Новог насеља ка Ветернику, где ради исти број мајстора као и пре увођења ванредног стања, а посао се завршава по већ усвојеној динамици. Померања рокова нема, а шеф градилишта Александар Игњатовић истиче да, за сада, све функционише као и раније, осим што организују више екипа с мање радника, да би, због препоручених мера безбедности, што мање људи било на истом месту.

Повезивање Новог насеља и Ветерника, односно Булевара Јована Дучића с Улицом Драгослава Срејовића, требало би да буде готово на лето, будући да је рок за завршетак 300 календарских дана. Како смо се уверили, до сада су урађени тампонски слојеви на коловозу, завршена је подземна инфраструктура и део кружне раскрснице, а у току је изградња пешачких стаза и паркинга.

Продужавањем Булевара Јована Дучића ка Улици Драгослава Срејовића око 330 метара, Ново насеље ће се, осим преко Улице Милеве Марић и Футошког пута, на још једном месту спојити с Ветерником. Очекује се да ће изградња нове саобраћајнице омогућити континуиран ток саобраћаја од Булевара ослобођења до Улице краља Петра Првог у Ветернику, што би требало да растерети Новосадски пут.

Извођач „Карин комерц МД” уведен је у посао 18. септембра, а осим те фирме, у изградњи учествују и „Пут инвест” и „Тим коп”. Изградњу саобраћајних површина с пратећом инфраструктуром и јавним осветљењем финансирају Град Нови Сад и АП Војводина, а реч је о инвестицији вредној 253,6 милиона динара, с ПДВ-ом.

Ј. Вукашиновић 

К. Ивковић Ивандекић

EUR/RSD 117.5584
Најновије вести