Кошаркашко-едукативни камп на Летенци „Дошао сам да играм“

Кошаркашко-едукативни камп „Дошао сам да играм” (I came to play) на фрушкогорском излетишту Летенка одржава се десети пут. Тај јединствени концепт рада, учења и дружења у Европи, својим првим великим јубилејом добио је потврду вредности и дуготрајности, а деца из свих република бивше Југославије су на једном месту десети пут, ове године њих чак 150.
letenka2, fbakic
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Концепт који се до сада много пута показао као победнички – не треба мењати, па су на једном месту поново деца из бивше државе, с поновним акцентом на подељене средине: Мостар, Вуковар, Тузла, Сарајево, Бујановац, а уз кошаркашку лопту која ипак све држи на окупу, полазници капма уче о социјализацији, фер-плеју, тимском раду, толеранцији, заштити животне средине и многим другим сегментима друштва. Зато је идејном творцу и првом човеку кампа Михајлу Делићу срце пуно свке године јер има доста полазника који нису ту први пут, а они који су били у првој и другој години, сада су одрасли људи са звањима доктора, професора, инжењера...

„Имамо клинце који долазе овде доста дуго и када им понудите нешто квалитетно и видите да то ствара позитивне ствари у друштву у нашем региону, немате избора него да наставите истим путем“, рекао је Делић.

“Драго ми је што су све организације и сви људи који су почели с нама пре десет година и даље ту и наставићемо то да радимо због себе и свих нас. Волео бих да приступ спорту и образовању постане нешто што је право младих људи, а ме њихова привилегија. То је нешто за шта се боримо све ове године и сви грађани, институције, савези треба то да препознају и да коначно почнемо да се односимо према младима као према инвестицији, а не као према трошку нашег друштва.”

Амбасада Сједињених Америчких Држава генерални је покровитељ кампа и, по обичају, запослени из амбасаде одиграју кошаркашку утакмицу с полазницима. Ове године био је ту и амерички амбасадор Кајл Скот, који је подравио све полазнике кампа, цитирао једног од најбољих кошаркаша свих времена Мајкла Yордана, а затим се добро показао у магичној игри под обручима.

„Ово јесте камп спорта, али исто тако је камп разумевања“, истакао је Скот.

“Овде су деца из читавог региона, већином из крајева у којима су се дешавали конфликти у прошлости, и ово је сјајна прилика за њих да упознају друге и да схвате да смо сви једнаки. Преко спорта треба повезати људе за бољу будућност и мислим да је то веома важно за овај регион.”

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Члан Градског већа за спорт Огњен Цвјетичанин пренео је свима поздраве градоначелника Милоша Вучевића и посебно истакао камп „И цаме то плаy” као прилику да се у свет пошаље лепа слика с Летенке.


Дрид: Ускоро ново лице Летенке

Некада успешни yудиста, а сада подсекретар Покрајинског секретаријата за спорт и омладину Патрик Дрид открио је планове за препород излетишта Летенка и оценио камп као веома корисну манифестацију.

“Камп је одличан пример како спорт може послужити у повезивању људи, посебно на нашим просторима“, рекао је Патрик Дрид.

“Покрајински секретаријат за спорт и Покрајинска влада желе да обогатимо тај простор, да срушимо објекте који су поприлично стари и направимо нов простор, нову Летенку, с хотелом, спортском салом, новим смештајним капацитетима, што ће омогућити свој деци из Војводине да проводе овде квалитетно време. Пројектовање је у току, а очекујемо да радови почну следеће године и буду завршени за две или три.”


„То је десета, јубиларна година овог кампа, а наш град је увек подржавао такве ствари и наставиће да поштује конструктивне и праве вредности“ рекао је Цвјетичанин.

“Осим спорта, деца се уче одређеним дисциплинама које ће им помоћи у даљем животу, а то су рад, солидарност и самоодрицање. Овде су деца из региона, а циљ је да се зближе и да се пошаље лепа слика мира и пријатељства и фер-плеја.”

М. Ристић

Фото: Ф. Бакић

Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Најмлађи и најстарији полазник

У кампу на Летенки су деца свих узраста, а овогодишњи најмлађи полазник кампа је Матија Врачарић, који рођен у Новом Саду пре десет година, а живи у Херцег Новом и игра кошараку у КК „Галеб”. Кажу мало старији да је мезимче у кампу и да га сви чувају. Најстарији „кампер” је Страхиња Лазендић из Зрењанина, који има 18 година и играч је „Пролетера”.

EUR/RSD 117.2045
Најновије вести