Костићев лагум додељен наследницима

Од 2015. године, када је у Сремским Карловцима на основу Закона о враћању одузете имовине и обештећењу, враћен први објекат, и то пословна зграда у Улици митрополита

Стратимировића 30, још четири некретнине доспеле су у руке својих некадашњих власника, односно њихових наследника. По речима директорке подручне јединице Нови Сад у Агенцији за реституцију Републике Србије Јасне Селаковић, Агенција је донела првостепене одлуке којима су враћена још два лагума у Петроварадинској  1а, вински подрум у објекту у Улици Светозара Марковића 16, као и пословни простор у приземљу стамбено-пословне зграде у Карађорђевој 3.

У тој групи објеката за која су донета решења о враћању је и лагум који је припадао чувеном винару и трговцу винима Петру Костићу с краја 19. и почетка 20. века, који је у историји карловачког виноградарства и винарства забележен и као извозник бермета у Америку. У питању је лагум који се састоји из два паралелна тунела у Улици Светозара Марковића 16, који је доскора био у својини пропале земљорадничке задруге, а за који се дуго веровало да нема наследника.

Како сазнајемо од Јасне Селаковић, на подручју Сремских Карловаца поднето је 56 захтева којима власници или њихови наследници потражују имовину. Од тога је решено 11 предмета, а 45 је у току. Највише се траже пољопривредно земљиште, и то стотинак хектара, и објекти, међу којима су била и три винска подрума.

– У предметима у којима се потражује имовина у односу на коју нису испуњени услови за реституцију у натуралном облику, у складу с одредбама Закона о враћању одузете имовине и обештећењу, законски наследници некадашњег власника биће обештећени у виду државних обвезница Републике Србије – каже Јасна Селаковић. – Предвиђено је да обештећивања почну након 2018. године.

У таквим случајевима Пореска управа је задужена да процени вредност непокретности и на основу те процене власници ће бити обештећени.    На основу Закона о враћању имовине црквама и верским заједницама, почев од 2006. године до 2011. Српској православној цркви у Сремским Карловцима враћени су од зграда Светосавски дом, у којем је до те године била општинска админстрација, и Стефанеум, те Дворска башта. Старом власнику, то јест Новосадској црквеној општини, враћена је зграда на Тргу Бранка Радичевића 5 у којој је некада био биоскоп и хотел „Боем”, а данас ради „Бермет”.

З. Милосављевић

 

Карловачка гимназија остала без задужбина?

Захтев Карловачке гимназије за враћање не тако мале имовине коју је захваљујући добротворима од настанка стекла, по речима в. д. директора Милана Ђуришића, одбијен је. Како Ђуришић каже, као разлог у образложењу наведено је да садашња фондација није правни наследник некадашње.

Изражавајући неверицу у такав исход поступка, директор истиче да је школа на то решење уложила жалбу.

По подацима до којих је пре десетак година дошла комисија формирана у тој школи да утврди шта је све имала у поседу, Карловачкој гимназији од оснивања до Другог светског рата поклоњено је 20 кућа или делова кућа. Током тог истраживања установљено је и да је Гимназија имала и око 70 јутара земље и винограда, од чега највећи део потиче од задужбинских зграда које су с њима чиниле недељиву имовинску целину на подручју између Старе Пазове, Голубинаца и Нових Карловаца. Винограде је Карловачка гимназија имала и на територији Сремских Карловаца.

EUR/RSD 117.5704
Најновије вести