Креће обука основаца о безбедности у саобраћају

НОВИ САД: Обука основаца о основама безбедности у саобраћају почеће сутра, под слоганом „Мислим и пазим у саобраћају”, а намењена је ученицима од првог до четвртог разреда свих 37 новосадских школа.
deca u saobracaju, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

За едукацију ће бити задужен Ауто-мото клуб „Нови Сад”, а предавања ће се одвијати у хали 2 Новосадског сајма и трајаће до осам недеља. Реч је о пројекту који је део акције „Нови Сад – град културе у саобраћају” коју организује Савет за координацију послова безбедности саобраћаја града Новог Сада.

– Едукација је свакако најзначајнија када је у питању унапређење саобраћајне културе – рекао је члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић. – Градска управа је организовала обуке за особе изнад 65 година које су, уз децу, такође најугроженија категорија у саобраћају, затим едукацију младих возача мотора и скутера, у сарадњи с Агенцијом за безбедност саобраћаја, и акцију едукације деце од првог до четвртог разреда основних школа „Мислим и пазим у саобраћају”. У питању је најобимнији пројекат до сада, којим је обухваћено око 16.000 деце.


Свеобухватна студија града

По речима члана Градског већа за сабраћај и путеве Александра Кравића, у току је реализација пројекта „Smart city” који спроводи Саобраћајни факултет у Новом Саду у сарадњи с Градом. Ради се о свеобухватној саобраћајној студији нашег града, а резултати би требало да пристигну ове и следеће године.


Директор Ауто-мото клуба „Нови Сад” Мирослав Михаиловић подсетио је на то да је тај клуб, који постоји више од 60 година, до сада обучио за безбедно и одговорно учешће у саобраћају на десетине хиљада Новосађана. Не заборављајући ни одрасле, он је нагласио да је овог пута приоритет едукација малишана.

– Хала 2 Новосадског сајма биће полигон за едукацију најмлађих учесника у саобраћају – појаснио је Михаиловић. – Деца ће долазити аутобусима ЈГСП-а, у којима ће ђаци уједно бити и информисани о томе како да се понашају у јавном превозу. Након тога, у хали ће основци на специјално направљеним раскрсницама и семафорима бити обучавани како да безбедно прелазе улицу на пешачком прелазу. Након завршене обуке, сва деца ће симболично добити и ђачку саобраћајну дозволу.

Д. Ристић

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести