Кроз изградњу цркве гради се народ (фото)

Темељ Храма Светог цара Константина и царице Јелене на Грбавици освештао је данас епископ бачки Иринеј.
Osvestenje Hrama na Grbavici/S. Susnjevic
Фото: Дневник/С. Шушњевић

Чину освештавања присуствовали су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, већински добротвор цркве, власник Индустрије меса „Матијевић” Петар Матијевић као и велики број Новосађана.

– Верујем да ћемо сви заједно бити умешни, способни и достојни да у неком разумном року завршимо овај храм – истакао је Вучевић, изразивши мишљење да је храм део друштвеног живота као и друге установе културе. – Верски објекти су нешто што би требало да постоји у сваком делу града и народ природно тражи да цркву има у близини свог дома, не само у центру града. Сматрам да је суштина да црква буде с народом и ближе њему.

Фото: Osvestenje Hrama na Grbavici/S. Susnjevic
Народ природно тражи да цркву има у близини свог дома, не само у центру града. Сматрам да је суштина да црква буде с народом и ближе њему (Милош Вучевић)

Чињеница је да су житељи Грбавице, али и Адамовићевог насеља, као и Лимана 3 и 4, више од деценије стрпљиво чекали да овде започне изградња храма, и то је велики успех свих људи из тог дела града, као и Српске православне цркве Епархије бачке, Црквене општине новосадске и великог броја добротвора, потврдио је градоначелник.

Фото: Osvestenje Hrama na Grbavici/S. Susnjevic

– У садашње време, када су и власт и капитал и добротвори заједно, не постоји проблем да се изгради један храм – сматра добротвор цркве Петар Матијевић. – Био сам спреман да сам завршим овај храм, али није то добро. Ја сам ударио темеље, али храм гради народ и гради га вера. Ми се градимо кроз изградњу храма.

Фото: Osvestenje Hrama na Grbavici/S. Susnjevic

На предлог епископа бачког Иринеја, градоначелник Милош Вучевић кумовао је чину освештавања темеља Храма Светог цара Константина и царице Јелене на њихов дан који је црква јуче празновала. То је први храм на територији Бачке посвећен овим свецима.

Б. Павковић

Novosadjanka
04.06.2018 • 10:58
Bolje da su na tom malom prostoru, jedinoj do sada zelenoj oazi na Grbavici napravili igraliste za decu sa nekoliko klupica za penzionere. Ubise nas na Grbavici sa betonom, cak ni na ulicama ne idrzavaju drvorede
Ja sam
04.06.2018 • 17:56
Imate dva igralista 500m dalje
Joki
04.06.2018 • 18:00
Tri Bosanca u NS zidaju crkvu.
Бачван
05.06.2018 • 08:22
Па ка Бачвани неће, морају Босанци.
EUR/RSD 118.0471
Најновије вести