Кроз мото Галерије Матице српске „Буди уз уметност”: Стваралаштво део свакодневног живота

Галерија Матице српске је 2020. годину започела мотом „Буди уз уметност” у жељи да истакне тежњу да уметност коју чува постане део свакодневног живота грађана.
galerija matice srpske, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Посетиоци могу да обиђу сталну поставку, у оквиру које су изложене слике великих формата, које приказују српску уметност од тренутка настанка првих икона мајстора зографа у 18. веку, па све до модерниста 20. века.

Кроз изложбу „Матрица” аутор Данило Вуксановић преиспитује живот предмета у музеју и указује на важност симбола прошлости као модела за стварање у актуелном уметничком тренутку, идејно спајајући и отварајући простор за несметану комуникацију и повезивање прошлости и садашњости.

У Поклон-збирци Драгише Брашована грађане, осим дела ликовне уметности, очекују и дела примењене уметности које је архитекта Брашован предано сакупљао, а која су чинила део његовог животног простора: огледала, комоде, витрине, фотеље, свећњаци, лустери, сатови…

У оквиру сталне поставке Галерије Матице српске обезбеђена је посебна соба у којој се грађани могу препустити уметности. У синергији уметности, звука, простора и светла, имаће прилику да буду сами с различитим уметничким делима и да их доживе на себи својствен начин.

У оквиру новог едукативног програма „Мој град. Новосадаске уметниче приче”, родитељи, старатељи, баке и деке, с децом, користећи специјални штампани породични водич, кроз игру улога и занимљиве задатке могу да открију историју и наслеђе Новог Сада, посматрајући уметничка дела у сталној поставци Галерије. Сваке суботе на креативним радионицама најмлађи посетиоци истражују, посматрају и откривају најзанимљивије уметничке приче.

У сарадњи с Француским институтом, кустоси музеја широм Србије, у кратким двоминутним видео-прилозима говоре о познатим српским уметницима који су живели и стварали у Француској. Тако грађани могу чути приче о Богдану Шупуту, Сави Шумановићу, Кости Хакману и Пеђи Милосављевићу. Сви прилози су доступни на „Јутјуб” каналу Француског института Србије и Галерије Матице српске.       

С. К-ч

EUR/RSD 117.5723
Најновије вести