Кроз секцију у ОШ "Михајло Пупин" се лакше учи и јача другарство

За успешно развијање вештина и усвајање градива, деци од помоћи могу бити школске секције на којима се обрађују теме које су повезане с лекцијама.
е
Фото: приватна архива

У Основној школи „Михајло Пупин” у Ветернику ђаци могу бирати између многих ваннаставних активности, а неке од њих су цвећарска, драмска, новинарска, ликовна и историјска секција.

Наставница српског језика Невенка Ивић протеклих 15 година води драмску секцију, коју похађа између десет и двадесет ученика. Они су задужени за осмишљавање новогодишње приредбе, наступа за Дан школе, те других свечаности.

– Представа које се радо сећам је „Моје јуче, данас и сутра“, а изведена је пре четири године – присећа се наставница Ивић, и додаје да су током организовања у помоћ притекли и наставници музичке и ликовне културе, као и други наставници српског језика. – Представа је трајала готово 45 минута, током којих је приказан живот породице у прошлости, у садашњости и будућности. У првом делу комада деца су носила народну ношњу, заједно певала и играла. Током другог дела, који је представљао савремени живот, ученици су приказали како је модерна технологија овладала нашим животима, посебно у комуникацији. Занимљиво је да су одлучили да и будућност прикажу на тај начин, односно да нагласе да ће отуђеност и мањак емпатије вероватно и даље бити присутни.

Секција у којој ђаци могу да „испитају“ своје склоности је новинарска. Како нам је испричала наставница српског језика Зорица Жигић, први број школског листа „Школске новине“ изашао је давне 1967. године. Захваљујући помоћи књижевника и новинара Слободана Ненина и интересовању деце, од 1997. године оне излазе редовно, али под новим именом „Основац“. Ипак, школски лист мучи исте муке као и дневна штампа.

– Жеље за писањем ће увек бити, једино недостаје новац, због чега смо били приморани на то да неколико последњих бројева штампамо као „зидне новине“ – каже наставница Жигић, додајући да је, осим тога, понекад тешко организовати ученике приликом припреме материјала јер морају додатно да изостају с часова.

А како су нам рекли ђаци, њима рад у секцијама брзо прође, увек нешто ново науче, имају идеје које заједнички реализују, а другарства која се ту склопе, јачају све више.

Креативности у тој ветерничкој основној школи има напретек Наставнице Невенка Ивић, која води драмску секцију, и Зорица Жигић, која води новинарску, дошле су на идеју да споје те две ваннаставне активности.

– Осмислили смо да деца на занимљив начин уче о историјским личностима, а мали новинари да вежбају интервјуисање – каже наставница Ивић. – Млади глумци су се маскирали у историјске личности, додатно истраживали о њиховим животима, а новинари су припремили шкакљива питања за њих.

У „Основцу” успеси ђака и наставника

У школском листу „Основац“ представљени су успеси и интересовања ученика те догађаји у школи, значајни јубилеји, сарадња с родитељима и друштвеном средином. Како кажу ученици, жеља им је да забележе живот, рад, дружење, игру и подвиге њихових вршњака и наставника ОШ „Михајло Пупин“. Пред њима је амбициозан план, који  подразумева да у току наредне године припреме материјал и издају годишњак који ће скупити на једно место све успехе ђака који су похађали ОШ „Михајло Пупин“ протеклих 20 година.

С. Ковач

 

Пројекат „Приградска насеља Новог Сада” је суфинансиран од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Фото: приватна архива

 

 

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести