Културни центар „Младост” у Футогу прилагодио програме пандемији

Свакако да је претходна година била изазовна за све професије, због пандемије корона вируса, а како време одмиче и у овој нам предстоји борба и суочавање са многим проблемима.
kic
Фото: КЦ Младост

Како каже Александра Добрин из Културног центра “Младост” у Футогу и на културу је пандемија оставила трага, али је свакако КЦ “Младост” наставио да ради. Она истиче да су им ти изазови донели прилику да истраже неке нове могућности и нове форме у начину комуникације са публиком.

- Највећи део програма, који је био планиран за претходну годину у КЦ “Младост” је и реализован, али у потпуно другачијој форми, путем онлајн радионица - рекла је за “Дневник” Александра Добрин. - Чак су се и наши редовни програми, попут проба фолклора, као и нашег оркестра и плесне групе “Мирослав Батак Мићко” одвијали на тај начин. Потом је дошао период када смо успели у потпуности да реализујемо Футошко лето. Прошлогодишњу манифестацију “Најлепше ускршње јаје”, по којој смо такође препознатљиви, реализовали смо у онлајн формату. То је манифестација коју организујемо за наше најмлађе суграђане, који иначе долазе, осликавају ускшња јаја, потом се и друже, да ли кроз радионице, аниматорски програм или представу, а увек најуспешнији радови буду и симболично награђени. Овог пута смо све пренели на Фејсбук и, оно што је за нас било изненађење, је да нисмо имали међу пријављеним учесницима само децу, већ су све генерације желеле да буду део те приче.

Фото: КЦ Младост

Отворен конкурс за најлепшу љубавну песму

Према речима Александре Добрин из КЦ “Младост” у Футогу, отворен је конкурс за најлепшу љубавну песму, коју реализују последњих десетак година. Намењен је младим песницима до 15 година. Конкурс је отворен до 14. марта, а млади уметници могу да пошаљу једну своју песму на мејл конкурс.љубав­гмаил.цом, уз основне податке. Када жири изабере 50 песама, оне ће бити објављене на Фејсбук страни КЦ “Младост”, тако да и публика добије прилику да изабере песме које им се највише допадају. Награђују се три песме у категорији од првог до четвртог разреда, као и у категорији од петог разреда до 15 година. Све се то зачини лепим поетским дружењем, које има за циљ промоцију дечјег стваралишта, јер су учесници програма деца, када се додељују награде.


По Александриним речима, интернет могућности су им заправо донеле нови увид да могу паралелно да раде, како у неком непосредном контакту са публиком, тако и у интернет простору. То је шанса да се стекне нова публика, која није у могућности да дође у Футог а има жељу да види нешто од онога што КЦ “Младост” нуди. - Како је време одмицало, тако су људи постали засићени од онлајн садржаја, те смо онда пажљивије бирали теме, али и сам начин комуникације - прича наша саговорница. - Програм по ком смо најпрепознатљивији и јединствени је Фестивал ношње, накита и оглавља и о њему смо припремили телевизијску документарну емисију, када су нам дошли сви који би иначе дошли као учесници самог програма фестивала. Снимање смо радили у предивном амбијенту Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу. Верујем да нас ускоро очекује и премијера нашег документарног филма. На сличан начин смо реализовали “Футошку купусијаду”, по којој смо такође препознатљиви, с тим да смо, уз снимање филма о Футогу, купусу и купусијади, гостовали и у “Шареници” на РТС-у, што је такође један значајан помак у промоцији самог догађаја футошког бренда. Оно што је, такође, било позитивна страна јесте да су се створиле могућности да више порадимо на промоцији наших програма, што нисмо због свакодневних активности постизали да урадимо.

Фото: КЦ Младост

Успели су преко интернет платформи да реализују и омаж Види Павловић, божићни и новогодишњи концерт, а када су у питању редовне активности, још увек нису у потпуности наставили да раде онако како су то радили пре пандемије корона вируса.

Фото: КЦ Младост

- Кренули смо са организацијом и припремама, а увек су јануар и фебруар посвећени писању пројеката за конкурсе који су објављени - казала је Добрин. - Фолклорне групе су кренуле са пробама, уз предузете све епидемиолошке мере, јер имамо пуно деце. Подељени су у групе и сваком детету се мери температура пре саме пробе, ради се и дезинфекција руку. Њима није био проблем да се привикну на онлајн наставу, међутим, како је време одмицало, показало се да им недостаје њихова међусобна интеракција. Почеле су и биоскопске пројекције и позоришне представе, такође уз поштовање свих епидемиолошких мера. Очекујемо да ћемо ускоро реализовати изложбу коју прошле године нисмо успели да отворимо, јер је термин био заказан баш на почетку пандемије, када је било затварања и полицијског часа. У питању је изложба футошких сликара и то је једна од најпосећенијих изложби, јер окупља и професионалце и оне који су аматери, те имају прилике да покажу шта су то радили током претходне године.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.3216
Најновије вести