Лекари саветују: обуците се лагано и уносите довољно течности

Протеклих неколико дана, а и наредних, по најавама из Републичког хидрометеоролошког завода Србије, чека нас врео талас, с температурама од 35 до 40 степени.
Дневник/Р. Хаџић
Фото: Дневник/Р. Хаџић

Спас од топлоте јуче су бројни Новосађани, као и гости нашег града, пре свега егзиташи, нашли крај реке или базена. Штранд је био пун као кошница, а слична ситуација била је и на градским базенима.

Одговарајућа гардероба и обућа, узимање течности и лагана исхрана савети су лекара ради заштите грађана од тропске врућине кој нас очекује наредних дана. Потпаролка Хитне помоћи др Мирјана Бурсаћ истиче да би требало избегавати боравак на отвореном простору у најтоплијем делу дана и да је потребно узимати доста минералних напитака и намирница које су обогађене витаминима.

– Старији суграђани, труднице и деца не би требало да излазе из својих станова између 10 и 17 часова – каже др Мирјана Бурсаћ. 

Она је саветовала старије особе да, ако морају да изађу, обавезно ставе шешир или качкет.

Thumbnail

Из Хитне помоћи наводе да су чести колапси на јавним местима, али да нема озбиљнијих интервенција нити случајева топлотног удара. Високе температуре, као и временске промене, велики су стрес за организам, а да би се тешко време лакше поднело, лекари препоручују уношење доста воде, лаганије хране, али и да се не претерује с физичким активностима.

Ј. Р.

EUR/RSD 117.5631
Најновије вести