Летњи камп за децу на Бегечкој јами одржава се после две године паузе

Спортско-еколошки камп „Кошница пријатељства” на Бегечкој јами је, након две године паузе, окупио децу од пет до 12 година из социјално угрожених породица, да би уз спортске, креативне и едукативне садржаје квалитетно провела дружећи се у природи.
њ
Фото: Р. Хаџић, М. Прелевић

„Кошница пријатељства” одржава се 16. пут, прошле седмице у првој смени угостила је 47 деце с Косова и Метохије, а од 2. до 7. августа у другој смени ту борави 40 деце из Дечјег села у Сремској Каменици и „Програма јачања и подршке породицама у кризи“.

Програм је целодневни, преподне је резервисано за спортске активности, по подне деца учествују у креативним радионицама, а увече следе драмски програм и представе.

– Изузетно сам задовољан што смо поново ту за децу и све људе отвореног срца који су у могућности да нам се придруже или помогну на било који начин – наводи један од покретача идеје и волонтер Александар Шукић. – Од активности већина деце највише воли пливање, то буде права атракција, а неретко се догоди да управо овде науче да пливају. Веома им значи долазак у „Кошницу”, јер то им буде летовање, обележи им распуст. Догађало се раније да, чак и кад имају могућност да оду на море у Грчку или Италију, изаберу да дођу овде. Увек се трудимо да их усрећимо. С обзиром на чињеницу да смо ту већ 16 година, људи из Бегеча и околних места знају за нас, дођу да присуствују програму, друже се с нама, али и помогну у складу са својим могућностима, питају шта нам је потребно, па донесу.

У кампу је ангажовано око 25 волонтера који брину о свему и са децом учествују у активностима. Како кажу уживају једнако као и малишани, који исказују креативности и показују вољу да, уз одмор и нешто науче.

– Са децом највише радим радионицу фотографије – објашњава један од волонтера Милош Прелевић. – Праве фотографије и видео-снимке, а на крају организујемо један мали фестивал у оквиру којег материјал спојимо у заједнички видео и на тај начин прикажу шта су урадили. Више воле видео-снимке. Имају могућност да снимају по сопственом избору, али чешће им ја задам неку тему. Сматрам да су активности попут „Кошнице пријатељства” значајне за социјализацију деце, њихово учешће у квалитетним садржајима и стварање нових пријатељстава. Останите деца: то је моја порука за све.

Фото: Р. Хаџић, М. Прелевић

Дванаестогодишњи Синиша пети пут борави у „Кошници пријатељства”.

– Волим да играм фудбал и време проводим с друштвом у причи и забави – потврђује Синиша. – Ја сам ту најдуже и сви ме за све питају. Ако нешто не знам, онда саветујем да питају волонтере. Овде имамо фудбал, кошарку, одбојку, пливање, као и представе и радионице, а ја највише волим такмичења. Волим да победим, а кад изгубим, нисам љут, али не будем баш расположен тих неколико секунди. „Кошницу” бих препоручио због нових познанстава и дружења, а кад си ту поново, имаш могућност да видиш оне које већ познајеш и неког ко ти је драг. Свима поручујем: будите добри, немојте да се свађате и дођите у „Кошницу”.

Фото: Р. Хаџић, М. Прелевић

У „Кошницу пријатељства” други пут је дошла и десетогодишња Адријана.

– Волим да се играм са својом другарицом, а овде ми се највише допадају тенис и фудбал – каже Адријана. – Овде је лепо доћи зато што упознајеш нове другаре.

Спортско-еколошки камп „Кошница пријатељства” организован је уз подршку Градске управе за културу, ЈВП „Воде Војводине”, Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, ПУ „Радосно детињство” и компанија „Дарком” и „Елмед”.

Стиже ручак

У кампу „Кошница пријатељства” деца спавају у шаторима, а исхрана је организована у сарадњи са Предшколском установом „Радосно детињство”. Поред кампа се налази објекат Спортско-риболовачког друштва Бегеч, чији горњи спрат удружење може да користи. У оквиру самог објекта налазе се и мокри чворови, као и купатила која у том периоду користе само учесници кампа. Постоје и спољне чесме и еко-соларни тушеви.

        Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести