Летовање за децу из социјално угрожених породица уз помоћ града и Црвеног крста

Група од 75 деце основношколског узраста, из социјално угрожених породица, у пратњи четири васпитача, јуче се у касним поподневним сатима упутила у одмаралиште Црвеног крста Србије „Криста Ђорђевић“ у Баошићима у Црној Гори, где ће боравити до 15. јула и дружити се са вршњацима из градова и општина широм Србије.
е
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Према речима чланице Градског већа за социјалну заштиту и бригу о деци и породици Бранке Бежанов из буџета Града у те сврхе издвојено 2.700.000 динара.

- Црвени крст Новог Сада, у сарадњи са Градском управом за социјалну и дечију заштиту и Црвеним крстом Србије, а у оквиру пројекта „Програми и активности за помоћ деци и младима у стању социјалне потребе“, након две године паузе због пандемије коронавируса, успео је да омогући бесплатно летовање за децу из породица која су социјално угрожена - појаснила је Бранка Бежанов и додала да је посебно значајно што ће многи од њих имати прилику да први пут бораве на мору, али и да похађају различите радионице.

Како је појаснио секретар Црвеног Крста Новог Сада Драган Лазић реч о деци чији су родитељи корисници Народне кухиње Црвеног крста Новог Сада, као и деца која су упућена на одмор у сарадњи са Центром за социјални рад Града Новог Сада.

- Осим уживања у чарима мора, за малишане смо припремили и богат едукативниу програма, а радионице у оквиру “Летње школе подмлатка Црвеног крста Србије”, реализоваће млади волонтери - казао је Лазић. - Деца ће се кроз радионице, упознати са организацијом Црвеног крста и њеним основним принципима, затим ће имати прилику да стекну основна знања и вештине из прве помоћи и реалистичког приказа повреда, стања и оболења, као и да сазнају више о хуманим вредностима, борби против трговине људима, да учествују у ликовној радионици. Вечерњи сати ће бити резервисани за забаву, те ћемо организовати маскенбал, представе, караоке, квизове, а посебно задовољство претходних година за децу представљале су музичке вечери на отвореном.

Коста Ушицки био је врло узбуђен што ће први пут отпутовати на море, и нада се да ће плажа дуга и песковита, а море баш потаман за купање.

- Радујем се што иде много деце мог узраста и надам се да ћемо се добро забаљати - казао је Коста. - Иако знам добро да пливам, чак сам и награђиван, планирам да ипах похађам школу пливања јер желим да будем још успешнији у том спорту.

Програм је традиционалан и реализује се од 2006. године а у Дечијем одмаралишту Црвеног крста „Криста Ђорђевић“ је на десетодневном одмору боравило преко 850 деце из Новог Сада.

        С. Ковач

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести