Машинска школа међу првима реализовала пројекат „Укључи се, пронађи решење”

Последњег дана првог полугодишта Машинска школа отворила је Ученички клуб који је опремљен захваљујући појекту “Укључи се, пронађи решење” који је организовао ОПЕНС 2019, а суфинансирао Град Нови Сад.
masinska 3
Фото: Dnevnik.rs

Отварању су, поред професора и ђака, присуствовао и начелник Школске управе Нови Сад и некадашњи директор те установе Јован Вукчевић.

Професорка задужена за односе с јавношћу Ивана Влајков казала је да је Машинска школа путем ОПЕНС-овог пројекта добила 50.000 динара како би уредила посебан простор за ђаке.

„Велики допринос дали су ученици смера бравар-заваривач који су на часовима техничког цртања и практичне наставе добровољно израдили лустере и рамове за зидни постер“, рекла је Влајков додавши да је директор Владимир Гавранић предложио да бивше складиште претвори у Клуб.


Вредне руке бравара-заваривача

За израду јединственог лустера и рама за постер од старих пехара били су задужени ученици смера бравар-заваривач.

„Колега који је отишао у пензију оставио је много пехара из 1957. године на једној полици, сматрајући да ће му некад затребати“, прича професорка Влајков.

„Није погрешио. Када смо добили задатак да опремимо просторију сетила сам се његових пехара. Знала сам да их можемо креативно искористити, јер су довољно чврсти и могу да издрже топлоту сијалице и да ће вредне руке ђака направити право ремек-дело.“


„Партиципативно буyетирање у многоме може да помогне школама. Посебно је значајно то за ученике који су прошли кроз цео ток писања пројекта и конкурисања, те научили нешто ново.“

Матуранткиња Николина Васовић рекла је да ученици до сада нису имали простор у ком су могли организовати радионице или групни активности.

„Писање пројекта је био изазов за нас, јер се нисмо до сада сусрели с тим“, појаснила је Николина и додала да су сви другови задовољни изгледом Клуба.

За сада у њему се налазе лејзи бегови, столови, посебно израђен лустер и рам, али још недостају ситнице попут писаћег стола и шарених слика на зидовима. Пројекат Укључи се, пронађи решење” омогућава младима да се укључе у механизме партиципативног буyетирања, односно да имају директан утицај на начин трошења новца из градске касе, али и да размишљају о добробити заједнице.

Текст и фото: С. Ковач

Ljiljana Tabakov
22.12.2018 • 23:33
Bravo za kreativne i vredne učenike i profesore. 🎂
EUR/RSD 117.5516
Најновије вести