„ОПЕНС 2019” прославио други рођендан

Савез удружења „Омладинска престоница Европе Нови Сад – ОПЕНС 2019” јуче је уз пригодан програм у новом Омладинском клубу обележио две године постојања.
„OPENS 2019” proslavio drugi rođendan Foto:Dnevnik.rs/ R. Hadžić
Фото: „ОПЕНС 2019” прославио други рођендан Фото:Дневник.рс/ Р. Хаџић

Церемонија је окупила неколицину сарадника, партнера и осталих који су на било који начин учествовали у активностима ОПЕНС-а, као и младе учеснике кампање „Чиме ти бојиш град”. Уједно су представљени програм и резултати рада ОПЕНС-а током протекле године, напредак и оквирни планови за наредну годину.

– На дан када смо постали Омладинска престоница Европе желим да вам захвалим јер управо вашим залагањем, активностима и доприносом постижемо то да Нови Сад буде шарен град, Омладинска престоница Европе, да радите оно што волите и да ваша активност показује другим младима да је све то могуће – поручио је координатор ОПЕНС-а Вукашин Гроздановић. – Наредне године нас много тога чека, али мислим да само ако будемо сарађивали, радили и договарали се, можемо оставити траг какав смо сањали, а то је да и након године Омладинске престонице Европе имамо одрживу омладинску политику, механизме, буyет, али и дуго сањани велики Омладински центар од 2.000 квадрата за младе, простор и младе који не само да познају механизме него и учествују у њима. Задатак свакога од нас за наредну годину је да у програме укључимо и нове младе, који још нису чули за ОПЕНС, ни за наше организације. Следеће године, када је рефлектор уперен у нас, ако то не успемо, тешко да ћемо икад имати бољу и јачу прилику! Колико следеће године дрвећа посадимо, толико плодова можемо очекивати у годинама испред нас, тако да вас ја позивам да их садимо заједно.

Само ако будемо сарађивали, радили и договарали се, можемо оставити траг какав смо сањали, а то је и дуго сањани велики Омладински центар од 2.000 квадрата (Вукашин Гроздановић)  

Током претходне године, ОПЕНС је потписао уговоре са 42 омладинске организације за пројекте које ће радити, а ОПЕНС финансирати у периоду од три године. Осим тога, реализовани су нови фестивали и покренуто неколико пројеката и програма који су довели младе из целе Европе, а током наредне године очекује се још већи број, више од пола милиона младих. У плану је први Фестивал биоскопа, неколико међународних конвенција и конференција.

– У мору тога што радимо, желимо да се не заборави да је све то због младих у Новом Саду, захваљујући којима је наш град и добио титулу Омладинске престонице Европе – навела је портпаролка ОПЕНС-а Ивана Милорадов. – Зато је вечерас с нама 12 младих које смо снимали у оквиру кампање „Чиме ти бојиш град”, а веома је важно да напоменемо да се кампања не завршава, него је ширимо даље.

Поводом кампање, ОПЕНС позива све младе да посете сајт „бојимо град.рс”, где имају прилику да пронађу упутство како да сниме видео о томе на који начин они боје град, учине то и пошаљу. Најбољи видео-снимак улази у велики документарни филм који ће бити приказан у биоскопу наредне године, а најбољих четворо кандидата биће награђено улазницама за све Егзит фестивале, као и смештај и пут. Осим наведеног, ту је још много вредних награда, поручују из ОПЕНС-а.

– Могу да кажем да град бојимо својом креативношћу, као и кроз хоби који је сад већ постао спорт, чиме допуњујемо град нечим што остали градови немају – објаснио је председник Удружења за очување и неговање средњовековне традиције и културе „Црвени гавранови” Немања Бановић. – Бавимо се и различитим занатима, од прављена витешких одора до израде оклопа и предмета од метала. Организатори смо различитих турнира и перформанса, којима се представљамо на различитим фестивалима. Популаризујемо историју својим активностима.  

      Б. Павковић

 

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести