Матуранти правили мостове од шпагета

Двадесетак матураната из пет различитих средњих школа у Србији надметало се протеклог викенда на такмичењу „Мост од шпагета” које је традиционално организовано на Департману за грађевинарство и геодезију на Факултету техничких наука.
е
Фото: Дневник/ Филип Бакић

Потенцијални студенти грађевинарства су од шпагета и лепка за четири сата морали да направе мост одређених пропорција, који не би требало да буде тежи од килограма, јер се при оцењивању вредновала његова доминатна носивост, на основу оптерећења које се тестирало.

Најбољу стратегију чини се имао је тим „Јер смо тако у могућности” из Јагодине јер се њихов мост показао као најиздржљивији. Другопласирани је био новосадски тим „Импастас” а треће место заузели су „Накнадно пријављени”, такође Новосађани.

Помоћник директора Департмана за грађевинарство и геодезију доц. др Игор Пешко рекао је да је, осим дружења и учења основа грађевинарства на интерактиван начин, циљ такмичења био и да се матуранти пред пријемни испит активирају.

– Повод јесте промоција Департмана како би се грађевинска струка вратила на гране које заслужује – рекао је Игор Пешко, додавши да је такмичење била прилика да се промовише и нови начин полагања пријемног испита, по ком се издвајају од осталих факултета на којима се студира грађевина. – Не полаже се више само математика. Постоји могућност и за то, наравно, али смо прошле године увели нови облик тестирања који је опцион. Он подразумева да се осим математике полаже и тест склоности из области грађевинарства. Сматрали смо то да на такав начин будући студенти могу да валоризују своје знање које су стицали четири године у средњој школи па да 50 одсто бодова на пријемном испиту остваре полагањем тог теста.

Ученик Електротехничке и грађевинске школе „Никола Тесла” из Јагодине Лазар Михајловић, био је део победничког тима „Јер смо тако у могућности” који се неколико месеци припремао за ово такмичење, јер сваки од чланова планира да упише неки од грађевинских факултета у Србији.

– Смислили смо лучни дизајн који може да понесе терет тежак између 20 и 30 кг, мада, ми смо код нас у школи правили са слабијим лепком, а овде користимо баш неки јак па може и јаче оптерећење да поднесе – казао је Михајловић. – Имали смо малу помоћ професора за статику, али у суштини вежбали смо доста, правили смо пет мостова до сада и пробали један трогуао да направимо од шпагета, али он није дуго издржао. Све смо сами смишљали, професори нису утицали на то колику ћемо дебљину штапова или лука да користимо.

Победницима је припала новчана награда од 60.000 динара, другопласирани су добили бесплатну припремну наставу за полагање пријемног испита из математике, а трећепласирани збирке за припрему полагања пријемног испита.

В. Бијелић

Фото: Дневник/ Филип Бакић
EUR/RSD 117.1792
Најновије вести