IN MEMORIAM: Никола Новаковић Џо (1947 – 2018)

После дуже и тешке болести напустио нас је Никола Новаковић – Џо.
dzo1
Фото: Приватна архива

Рођен је 22. новембра 1947. године у Шапцу, али се преселио већ наредне године у Нови Сад где је завршио основну и средњу школу. Вишу педагошку школу завршио је 1969. године, на Одсеку за физичко васпитање у Нишу. Бавио се спортском гимнастиком с веома добрим успехом и био је првак Југославије у Партизанском вишебоју. Од 1953. године био је члан „Партизана I“ где је провео готово цео живот. Никола је у „Партизану“ и добио надимак Џо, Ниџа, Џони и остаде Џо. У „Партизану I“ је упознао и животну сапутницу Марију Мартиновић с којом је изродио Светлану и Стевицу. Професионални тренер у „Партизану“ постао је 1972. године, а извео је неколико генерација врсних гимнастичара. Од 1980. године у истом Друштву наставио је да ради као организатор рекреације. Врло често је обогаћивао програме новим садржајима. Организовао је и учествовао је и у програмима „Деда мраза“, вечерима Мике Антића под називом „Човек од звезда“, сусретима „Партизана I“ Новог Сада, Суботице, Загреба, Мостара и Бања Луке, турнир у малом фудбалу захваљујући којем је асфалтиран терен, Гинисова књига рекорда - склекови 6360, основан је фолклорни ансамбл „Чигра“, слетови у дворишту итд. Био је и последњи председник ДФВР „Партизан I“, који је затим вартио име у Соколско друштво „Војводина“. Добитник је и Спартакове награде.

Никола Новаковић је био познат и у музичким водама. Био је и председник Удружења грађана „Тамбурица Јанике Балажа“ основаног 10. фебруара 2001. године, а које је чувало сећање на великана тамбурице, те тамбурашку баштину.

Основао је и чувени „Bircaus Joe“, који се налази у дворишту (на спортским теренима) Соколског дома (бивши ДФВР „Партизан I“), а који окупљао новосадске уметнике: музичаре, глумце, спортисте... Никола Новаковић је у угоститељске воде ушао 1993. године, када се практично и родила идеја о Удружењу. Радио Нови Сад је у непосредној близини, тако да су сви постали Џоови гости. Седам година је требало да се идеја и оствари, Удружење званично региструје и одреди седиште. А где би било Јаникино седиште него у кафани, где је и иначе провео цео свој живот. У организацији „Bircaus Joe“, односно Џоа организовани су: турнир у малом фудбалу, такмичење у пецању, пикаду, лоруму, преферансу, организују се музичке и поетске вечери, вечери посвећене Мирославу Мики Антићу...

Комеморација ће се одржати у петак 2. марта у малој сали Позоришта младих у Соколском дому, а сахрана је у суботу, 3. марта на Новом гробљу у 12 часова.

Ksenija Jankovic
02.03.2018 • 09:54
Dragi nas Nikola,prijatelju,inspiracijo,ljudino ogromnog srca i jos prostranije duse,odmaraj u mestu svetlom ,u mestu cvetnom gde nema bola, gde je veciti mir,radost i zvuk tamburice.
Ksenija
Grof
02.03.2018 • 16:51
Organizator je i najprestižnijeg tamburaškog medjunarodnig festivala gde subse takmičili mali tamburaški orkestri širom sveta, "Bisernica Janike Balaža". To ste izostavili. Neka mu je večna slava i hvala
EUR/RSD 117.7720
Најновије вести