На јесен наставак обнове Моста слободе

Обнова Моста слободе и поправка оног на путу Сремска Каменица-Петроварадин, у оквиру петље Мишелук, највероватније ће почети на јесен, будући да је Градска управа за грађевинско земљиште и инвестиције расписала тендере за извођаче.
1
Фото: Dnevnik.rs

Након што су, у оквиру друге фазе одржавања, завршени грађевински радови с каменичке стране Моста слободе, наредних месеци уследиће наставак обнове. Процењено је да ће та трећа фаза коштати више од 33,3 милиона динара, с тим да ће радови највероватније почети на јесен и трајаће десет месеци, прецизније 300 дана.

Како се из тендерске документације може приметити, предвиђена је санација рампи, асфалтирање и пескарење, наношење антикорозивне заштите на пешачким оградама и постављање нових одбојних ограда. Планирана је обнова две силазне, спиралне рампе, пешачких стаза, од рампе ка тунелу, с обе стране, као и оних, од дилатације ка тунелу, дужине 21 метар. Бетонски ивичњаци ће бити уклоњени и на њихово место постављени нови гранитни. Растиње, коров и шибље биће уклоњено, а на новосадској страни на свим унутрашњим површинама главних сандучастих носача урађена је антикорозивна заштита, те уграђене нове дилатационе спојнице.

Подсећања ради, друга фаза радова обухватала је поправку моста с каменичке стране, а саниране су коловозне плоче, конзоле моста дужине око 246 метара, уклоњена је корозија и урађена одговарајућа заштита. Такође, поправљене су пешачке и одбојне ограде и уклоњено растиње.

Понуде на тендер Градске управе за грађевинско земљиште и инвестиције могле су да се поднесу до 27. јула, а 40 дана касније биће донета одлука о додели уговора или, пак, обустави поступка. Имајући у виду све рокове, укључујући и временски период за увођење одабраних извођача у посао, радови ће највероватније почети на јесен.

Осим за санацију Моста слободе, планирана је и поправка моста на путу Сремска Каменица-Петроварадин, у оквиру петље Мишелук. Процењено је да ће обнова обостраних пешачких стаза и постављање саобраћајне сигнализације коштати око 29,2 милиона динара (29.166.666), а трајаће 300 дана.

Јавна набавка, односно поправка моста спроводи се по налогу Управе за инспекцијске послове, одсек за контролу путева, и у складу с извештајем о прегледу објекта. Констатовано је да је дошло до стварања већег броја ударних рупа на пешачким с стазама с обе стране моста, преко тунелских цеви у Улици војводе Путника у Сремској Каменици, као и да није постављена саобраћајна сигнализација, што је довело до отежаног кретања.

Ј. Вукашиновић

EUR/RSD 117.3357
Најновије вести