На Новом насељу, Клиси, у Буковцу и Кисачу ускоро уређивање урбаних џепова

Опремање четири јавне површине у Буковцу и Кисачу, на Клиси и Новом насељу требало би да почне до краја лета, будући да је Градска управа за Грађевинско земљиште и инвестиције недавно одабрала извођаче.
с
Фото: Тендерска документација/Ново насеље

Уређивање тих такозваних урбаних џепова коштаће око 95,6 милиона динара с ПДВ-ом, а сви радови требало би да буду завршени за четири месеца (120 дана).

Надлежни су донели одлуку да уговор доделе грађевинском предузећу “Градитељ НС”, као носиоцу посла, у заједничкој понуди с новосадским фирмама “Инвест инжењеринг” и “КЛМ инжењеринг ТМ”. Програмом уређивања грађевинског земљишта ове године ће за опремање бити издвојено готово 20 милиона динара с ПДВ-ом и око 75,6 милиона 2022.

Фото: Тендерска документација/Буковац

У оквиру пројекта „Нови Сад – европска престоница културе”, спроводи се избор за „Нова места – 46 урбаних yепова”, на којем грађани једном годишње, у четири месне заједнице, бирају који ће јавни простори бити сређени. Реч је о површинама до хиљаду квадрата, а микролокације у Буковцу и Кисачу, на Клиси и Новом насељу део су тог пројекта.

Фото: Тендерска документација/Клиса

Како се из тендерске документације може приметити, предвиђена је изградња путева, водовода и канализације, израда челичних конструкција, те постављање сигнализације и расвете, као и садња, али и одржавање зелених површина. 

За опремање четири јавне површине биће издвојено око 95,6 милиона динара

Прибављање техничке документације коштало је Градску управу за грађевинско земљиште и инвестиције готово 2,3 милиона динара, а одабрани пројектанти су као полазну основу користили првонаграђене радове с раније расписаног урбанистичко-архитектонског конкурса.

У Буковцу је планирано уређивање простора у Улици краља Петра  Првог, код изворске чесме наспрам амбуланте. Интересантан је податак да су урбанисти недалеко од тог места, уз Партизанску улицу, предвидели зелену пијацу. Урбана целина у Кисачу, површине 250 метара квадатних, налази се уз источни обод парка, уз спортски комплекс Фудбалског клуба „Татра”. На Клиси је планирано уређивање јавне површине у близини Месне заједнице, на углу раскрснице Савске улице и Змајевачког пута.

Фото: Тендерска документација/Кисач

Како је својевремено објашњено, та површина има добар положај због фреквентности, али и појединости окружења, попут дудова старих сто година који се протежу дуж Змајевачког пута. У МЗ “Гаврило Принцип” на Новом насељу ће бити сређен плато на углу улица Бранислава Бороте и Симеона Пишчевића. Тај простор део је блоковске површине стамбених зграда и делимично је уређен и на том скверу се налази дечје игралиште с пешачким стазама које повезују цео кварт Савина с Ложионицом.

Имајући у виду рокове, као и време неопходно за увођење извођача у посао, радови ће почети најраније у августу.. 

        Ј. Вукашиновић

Пројекат "Нови Сад - европска престоница културе" је реализовао Дневник Војводина пресс д.о.о. уз подршку Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио новац.

 

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести