НА РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ „ПОСЛОВНИ ИЗАЗОВ” Ученице Пољопривредне школе међу најбољима

На регионалном такмичењу „Пословни изазов”, које реализује организација „Достигнућа младих”, друго и треће место освојили су тимови, у којима су биле Марина Попов и Викторија Гајић, ученице Пољопривредне школе са домом ученика у Футогу.
a
Фото: Dnevnik.rs

Ментор им је била професорица Дијана Кулачанин, која је за „Дневник” појаснила да су се на такмичењу надметали ђаци из округа Војводине, као и да им у јануару предстоји републичко такмичење у Београду.

– Предајем Предузетништво четвртој години, а, иако су други и трећи разред, њих две су биле мој избор, јер сам желела да на такмичењу, осим матураната, имам и ђаке из нижих разреда –  каже Кулачанин, која предаје и  предмете биљне производње и предузетништво. – До самог такмичења нисмо знали теме, па ђаке у школама подучавамо како да израде бизнис план, док је све остало њихова машта, труд и организација на лицу места.

Тимови се оформе тај дан од ученика из различитих школа, који се труде да заједничким снагама осмисле решење постављеног проблема. Уз помоћ пословних волонтера, такмичари креирају бизнис планове, које на крају представљају публици и члановима жирија, а најбољи добијају награде и пласман на следећи ниво такмичења. Овогодишње теме су у фокусу имале решење проблема у области екологије и заштите животне средине, а Пољопривредну школу представљало је седам ђака.


Добар тим кључ успеха

Кроз бизнис план који развијају у школи, менторка, проф. Кулачанин указује ученицима на грешке, упућује их на шта би највише требало да обрате пажњу и даје смернице за развој што практичнијег плана.

– У суштини, колико ће неки бизнис план бити успешан умногоме зависи од тима који на њему ради – сложиле су се Викторија и Марина. –  Уз себе увек мораш имати људе од поверења, на које ћеш моћи да се ослониш. То није тешко, ако имамо исти циљ.


– Наш тим осмислио је апликацију „circular concept” и креирали смо понуду за белу технику – прича Марина Попов, која иде у трећи разред, смер ветеринарски техничар. – Апликација нуди креирање профила зарад стицања бодова које смо назвали „циркови”. Такође, у понуди је одабир активности, односно да ли уређај желите да продате или рециклирате, као и понуду компанија које се баве белом техником. Тако би се и добијали одређени бодови, који би се могли заменити за попусте у датим компанијама.

Викторија Гајић, такође ветеринарски техничар, са својим тимом је освојила друго место за осмишљавање бизнис плана за покретање апликације „Е – community”, а, како каже, идеја је била да осмисле нешто што ће повезати старије и млађе генерације, у еколошком погледу. Апликација је заснована на мапирању места са дивљим депонијама, а дотиче се и сегмента рециклаже и повезивања људи из ближе околине, који су сличних интересовања.

– Наша идеја је била да осмислимо бизнис план за апликацију која ће сарађивати у неколико смерова и бити доступна за све узрасте – поручила је Гајић. – То је на неки начин спој одрживе економије, екологије, економије дељења и циркуларне економије.

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести